Misztikus tájak - Dél-Anglia - Kehelykút

Misztikus tájak - Dél-Anglia - Kehelykút

A Kehelykút, más néven Vörös forrás

 

A Chalice Well Szentély egy spirituális és történelmi fontosságú helyszín, amely Glastonbury városában található, az Egyesült Királyság délnyugati részén.

 

 

A legfontosabb látnivaló a szentélyben maga a forrás, amely egy ősi szent kút, amelynek vize szimbolizálja a folytonosságot és az örök életet. A forrás vizének vörös színe legendák és mitológiák hátterében rejtőzik. Egyesek úgy vélik, hogy a kút eredetéhez köthető Jézus kelyhe, a Szent Grál. Mások ezt a vörös színt az anyaföld vérkeringésének vagy a termékenységnek tulajdonítják.

 

 

A kút környékén parkosított kert található, amelyben többek között ősi fák, különleges növények és virágok láthatók. Az itt elhelyezett szobrok és szimbólumok a természet tiszteletét-szépségét hangsúlyozzák.

 

 

A Szentély számos látogatót vonz, akik a meditatív környezetben megpihenhetnek, és elmerülhetnek a spirituális tapasztalatokban. Az itt tartott ceremóniák és események különböző vallási hagyományokból érkező embereket vonzanak.

A terület szerves részét képezi a Glastonbury Tor dombjának, amelynek szintén jelentősége van a mitológiában és a legendákban.

Összességében a Szentély egy misztikus és spirituális helyszín, amely vonzza azokat, akik nyitottak a természet csodáinak megértésére és tiszteletére. A hely egyedi atmoszférája és az itt található kút vize miatt méltán tartják az egyik legkülönlegesebb és szentebb helynek Glastonbury-ben.

 

 

A Chalice Well forrása a wicca számára is jelentőséggel bír, hiszen a víz a tisztítás és megújulás szimbóluma. A forrás vörös színe a wicca számára a természet körforgásának és a Női Istenség anyatermészetének szimbóluma lehet, akinek a véréből táplálkozik az élet. Ezért a forrása a wiccák számára egy olyan hely, ahol kapcsolatba léphetnek a természettel és a Női Istenséggel.

 

 

A Chalice Well Szentély a wicca számára tehát egy varázslatos és szent hely, ahol a természet tisztelete és a spirituális kapcsolódás összeér, és ahol a wicca hagyományokkal élő emberek megtalálják az egyensúlyt és a harmóniát a világegyetemmel és a természettel.

 

 

A régészeti leletek arra utalnak, hogy a kutat legalább kétezer éve szinte folyamatosan használták. Philip Rahtz több tucat kovakőt talált a felső és a mezolitikumból, valamint egy vaskori kerámiaszilánkot a közelben. Az újabb rétegekben római és középkori szilánkok is előkerültek.

A forrásból napi 25 000 gallon (110 000 liter) víz folyik ki, és még aszály idején sem fogyott el. A vas-oxid-lerakódások vöröses árnyalatot adnak a víznek, mivel az oldott vas-oxid a felszínen oxidálódik és kicsapódik. Akárcsak a közeli Bath város hőforrásai, a rómaiak által épített fürdők, a víz is gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy másik forrás, a Fehér forrás néven ismert, kissé keletre emelkedik a Kehelykúttól vagy a Vörös forrástól. Az ebből származó víz egy sekélyebb vízadó rétegből származik és színtelen. Egy eredetileg vízmű épületet építettek föléje. Ez az épület ma istentiszteleti helyként szolgál, és a látogatókat rendhagyó nyitvatartási időben fogadják.

 

 

Benjámin