Misztikus tájak - Dél-Anglia - Salisbury Katedrális

Utunk következő állomása Salisbury volt, elsősorban a katedrálist kerestük, ami tipikus angol gótikus stílusban épült a XIII. században. A Szt. Anna kapun keresztül közelítettük meg a történelmi óvárost:

1386 óta megállás nélkül üti a perceket, minden egész órakor pedig a felette levő toronyban megszólalnak a harangok (Bishop's Bell). 

Eredetileg egy óratoronyban volt a szerkezet a katedrális és a városkapu között, de a tornyot a 18. században lerombolták, így az óra átkerült a katedrális egyik tornyába. 1884-ben a templom új órát kapott így ez az óraszerkezet átmenetileg megállt. 1929-ben visszavitték a katedrálisba, majd 1956-ban teljesen felújították. A számítások szerint 4.4 billiószor ütött 1386-1884 és 1956-2013 között. (Nem én számoltam, úgyhogy akár helyes is lehet.

Tovább


Misztikus tájak - Dél-Anglia - Glastonbury Tor

A Glastonbury Tor, Glastonbury városa mellett, Somerset megyében, Délnyugat-Angliában található. A helyi tájkép ikonikus formálója a tetején álló Szent Mihály toronnyal. A "Tor" kelta eredetű helyi szó, jelentése "sziklakiemelkedés" vagy "domb".

Tovább


Misztikus tájak - Dél-Anglia - Woodhenge

Woodhenge

Fontosabb tudnivalók:

Woodhenge Salisbury síkságán, Anglia délnyugati részén található.

Közel van a nevezetes Stonehengehez, kb. 3 km-re északnyugatra, így egy fontos része az ősi brit területeknek.

A fakör kialakításához tölgyfákat használtak, melyeket az árokba állítottak és megfelelően elrendeztek.

 

Tovább


Misztikus tájak - Dél-Anglia - Galstonbury Apátság

Glastonbury Apátság

 

Úgy tartják, hogy a Somersetben található Glastonbury-apátság a világ legrégebbi temploma (szemben más kriptákkal és katakombákkal) a világon,

Ez annak köszönhető, hogy a legenda szerint Arimatheai József alapította, miután Jézus halála után ide hozta a Szent Grált.

Tovább


Misztikus tájak - Dél-Anglia - Avebury körök

Avebury körök

A tudományos (régészeti) neve annak az 1 nagy kőgyűrűt és benne két kisebb kőkört magában foglaló őskori, nagyjából kör alakú, árokkal és gyűrű alakú sáncra emlékeztető domborulattal határolt henge emlékműnek, ami a dél-angliai Wiltshire megyében, Avebury faluban található.

A lelőhely korát 5000 évre becsülik, Európának legnagyobb és legszebb történelem előtti (újkőkorszaki) emlékműveinek egyike.

A teljes cikk a "Tovább" gombra kattintás után olvasható.

Tovább