Misztikus tájak - Dél-Anglia - Woodhenge

Misztikus tájak - Dél-Anglia - Woodhenge

Woodhenge

Fontosabb tudnivalók:

Woodhenge Salisbury síkságán, Anglia délnyugati részén található.

Közel van a nevezetes Stonehengehez, kb. 3 km-re északnyugatra, így egy fontos része az ősi brit területeknek.

A fakör kialakításához tölgyfákat használtak, melyeket az árokba állítottak és megfelelően elrendeztek.

A Woodhenge valószínűleg rituális és szertartásos célokra szolgált.

Úgy gondolják, hogy fontos vallási és kulturális hely volt az ősi brit közösségek számára, és hasonló szerepe tulajdonítanak neki, mint a Stonehengenek.

A környező területeken számos régészeti lelőhely, neolit temetők és bronzkori földtakaró található, amelyektovábbiinformációkkal szolgálhatnak a környékősikultúrájáról és életéről.

 

 

Múltja:

Woodhenge az újkőkor időszakában, kb. 23001800 előtt került megépítésre.

A Woodhenge ősi fakör maradványait először 1920ban fedezték fel, azonban az ásatások és kutatások a 20. század második felében folytak igazán.

Az ásatások eredményeként sikerült jobban megérteni a hely történelmét és használatát, valamint annak kapcsolatát a Stonehengehez.

 

 

 

Kialakítása:

Ovális alaprajzú árkait és sáncait az északkeleti oldalon bejárat szakítja meg. Belső terében 168 cölöplyuk nyomait találták, mely 6 koncentrikus cölöpsorképét rajzolja ki.

Egyes elképzelések szerint ovális alakú épület mennyezetét tarthatták.

Ezen hipotézis szerint középen nem volt befedve, itt egy három év körüli gyermek maradványait találták meg akit a koponyasérülései alapján feláldozhatták.

A       feltárást       követően       a       maradványok       sajnos       London második világháborús bombázása alatt megsemmisültek.

Az egyik kutatóárokban egy tizenéves csontvázát is feltárták.

Fa rönkök mellet a régészek kőoszlopok elhelyezését is feltételezik ami nagy hasonlóságot mutat Stonehenge kialakításához.

Ezen kívül 1966-ban fél km-re egy újabb építmény nyomaira bukkantak.

 

Funkciója:

A Woodhenge valószínűleg fontos vallási és kultikus szertartások színhelye lehetett, amelyekben az emberek imádkoztak, áldoztak és megünneplik a természet isteni erejét.

Az ősi emberek hihettek az élet megújulásában és a természet erőiben, és a Woodhenge ezen szertartások helyszínéül szolgálhatott.

Az ősi kultúrák gyakran ünnepelték a napfordulókat és az évszakváltásokat, mivel ezek az időpontok jelentőséggelbírtak a mezőgazdaságiciklusokban és az élet természetiritmusában.

Woodhenge lehetővé tette, hogy az ősi emberek megfigyeljék és ünnepeljék az égi jelenségeket, például a napfordulókat és az egyenlítőnapi pillanatokat.

Mérete és kialakítása alkalmas lehetett közösségi összejövetelek, ünnepek és fesztiválok számára, ahol az emberek együtt ünnepeltek, táncoltak és énekkel fejezték ki örömüket és hálájukat.

Néhány kutató felvetette annak lehetőségét, hogy a Woodhenge egyfaj ta temetkezési helyként is szolgálhatott, vagy kapcsolódhatott temetkezési szertartásokhoz és hagyományokhoz.

A korai kultúrák gyakran ünnepelték és tisztelték az elhunytakat, és a Woodhenge lehetett egy hely, ahol az ősi emberek megemlékeztek és tiszteletüket fejezték ki a halottak iránt.

Fontos kiemelni, hogy a Woodhenge szerepe és funkciója továbbra is csak feltételezéseken és régészeti bizonyítékokon alapul. Az ősi kultúrák vallási és kultikus gyakorlatai és szertartásai gyakran titokzatosak és sokféle értelmezést engednek. Az archeológusok és a történészek folytatják a kutatásokat, hogy további információkat szerezzenek a Woodhenge és az ősi brit közösségek életéről és szokásairól.

 

Bogi