Misztikus tájak - Dél-Anglia - Glastonbury Tor

Misztikus tájak - Dél-Anglia - Glastonbury Tor

A Glastonbury Tor, Glastonbury városa mellett, Somerset megyében, Délnyugat-Angliában található. A helyi tájkép ikonikus formálója a tetején álló Szent Mihály toronnyal. A "Tor" kelta eredetű helyi szó, jelentése "sziklakiemelkedés" vagy "domb".

     

 

A helyszínen újkőkori kovakő eszközöket találtak, amelyek azt mutatják, hogy a terület már az emberi őstörténet korai időszakaiban is látogatott lehetett.

 

 

 

A dombon feltárták egy 5. századi poszt-római erődítés maradványait, amelynek helyén az 1275-ig állt a Szent Mihály-templom. Ezt az épületet egy földrengés lerombolta.

A második templom az 1360-as években épült és fennmaradt egészen 1539-ig, amikor a szerzetesrendek feloszlatására került sor.

 

 

A Szent Mihály-templom maradványait később restaurálták, és jelenleg az 1-es fokozatú nyilvántartott történelmi épületként a National Trust műemlékvédelmi szervezet gondozásában áll.

A Tor neve Avalon névvel is összefüggésbe hozódik a Walesi Gerard beszámolója kapcsán, amikor azt állították, hogy 1191-ben Artúr király és Ginevra királyné koporsóját tárták fel itt. A modern régészet valóban feltárt számos késő római struktúrát a területen.

 

 

A 19. században megnőtt az érdeklődés a kelta mitológia iránt, és a Tor-t az alvilág urával, Gwyn ap Nudd-ot, a későbbi tündérek királyával társították. Így a Tor az Annwn másvilág, avagy a tündérek földjének, Avalon bejáratának képviselőjévé vált.

 

 

 

Victoria Emylia Green