Biddy Early, az ír boszorkány

Biddy Early, az ír boszorkány

A kalandos életű bölcs javasasszony, Biddy Early (Bridget Ellen Connors) 1798-ban szegény gazdálkodócsaládban született Írországban, Kerry megyében.
Mint korának legtöbb embere, ő sem tanult meg írni és olvasni. Családjával írül beszélt, de ismerte az angol nyelvet, és egy vándorló ír népcsoport nyelvét, a shelta-t is beszélte.
Anyja, Ellen Early Connors gyógyfüvekkel és különféle növényekkel gyógyított, így Biddy is korán kitanulta a mesterséget. Gyermekkorát nagyrészt egyedül töltötte, és már akkor úgy hírlett róla, képes beszélni a tündérekkel. Később állítólag tőlük kapta meg híres kék palackját, amibe ha belenézett, az alján lévő sötét folyadékból ki tudta olvasni páciensei számára a legmegfelelőbb gyógymódot.

Amikor 16 éves lett, anyja a nagy szegénység és alultápláltság miatt megbetegedett, majd röviddel ezután meg is halt. Hat hónappal később Biddy apja, John Thomas Connors tífuszos lett és követte feleségét a sírba, így a fiatal lány egyedül maradt és el kellett hagynia otthonát.
Az elkövetkező években sorsa egyre hányatottabbá vált, egészen addig, míg megismerte Pat Malley-t, aki bár kétszer annyi idős volt, mint Early és előző házasságából volt egy fia is, John, mégis feleségül vette a hozomány nélküli lányt. Miután összeházasodtak, megszületett Biddy egyetlen gyermeke, Paddy.
Az asszony közös Feakle-i házukban kezdte meg igazi gyógyító praxisát és idővel komoly hírnevet is szerzett. A nap minden szakában jártak hozzá az emberek, állandóan volt valaki az otthonukban, aki a segítségét kérte.

Biddy soha nem kért pénzt a szolgálataiért, de a felajánlott adományokat, ajándékokat szívesen fogadta. A leggyakoribb fizetség a whiskey és a poitín, egy hagyományos, árpából vagy burgonyából erjesztett ír ital volt, mely olyan bőséggel állt rendelkezésükre, hogy nagy valószínűséggel ez okozta Biddy első férjének korai halálát. A nő még csak 25 éves volt, amikor 5 év házasság után megözvegyült és egyedül maradt kisfiával.
Nem sokkal Pat halála után az asszony újra megházasodott. A korban sokkal inkább hozzá illő mostohafia, John vette feleségül. Később fia, Paddy elhagyta a családi otthont és többé nem hallották hírét. Ám a szerencsétlenségek még koránt sem értek véget. A töménytelen alkohol végül végzett Biddy második férjével is, és a nő 42 évesen másodszor is egyedül maradt.
Harmadik férje, a nála fiatalabb, Clare megyéből származó Tom Flannery lett, akivel egy Kilbarron-i házba költöztek. A közelben lévő tavat később Biddy Early tavának nevezték el.

Mivel sok ember nem tudta megfizetni az orvosok ellátását, vagy nem kapta meg a megfelelő kezelést, és a papokra sem számíthattak, a boszorkány egyre ismertebbé és népszerűbbé vált a falubeliek körében.
Gyógynövényismerete és persze varázslatos, kék palackja mellett intuíciója, éleselméjűsége és emberismerete is segítette abban, hogy mindenkinek a legmegfelelőbb kezelést állapíthassa meg. A parasztok a jószágaik betegsége és egyéb, a gazdaságukat ért károk esetén is fordulhattak hozzá tanácsért.
A katolikus egyház befolyása akkoriban nagy hatással volt az emberek életére, így nem nézték jó szemmel Biddy tevékenységeit. A nép szerette, de a papok Biddy ellen beszéltek, ám ennek ellenére az emberek titokban így is felkeresték. Egy történet szerint egyszer még egy pap is elment hozzá, hogy kifürkéssze a titkait, de a nő egyből átlátott rajta és elküldte.
Az ellenségeskedés odáig fajult, hogy 1865-ben boszorkányság vádjával bíróság elé állították, ám később elegendő bizonyíték híján kénytelenek voltak felmenteni.

1868-ban Tom Flannery is meghalt, így Biddy 70 éves korára harmadszor is megözvegyült. Egy évvel később azonban hozzáment negyedik, utolsó férjéhez, Thomas Meaney-hez, egy 30-as éveiben járó férfihoz, aki gyógyításért cserébe vette feleségül. A Kilbarron-i házban éltek egészen Thomas egy évvel később bekövetkező haláláig, ami szintén a túlzott alkoholfogyasztás számlájára volt írható.
Biddy 1874 áprilisában, nagy szegénységben halt meg. A Clare megyei Feakle temetőjében csak egy pap, és szomszédja, Pat Loughnane volt jelen a búcsúztatásánál, mert az emberek azt gondolták, félreértenék a jelenlétüket. Biddy ismeretlen helyen, jeltelen sírban nyugszik, ám néhány helybéli azt állítja, tudja, hol van eltemetve.
A hányatott sorsú boszorkány temetésén a pap így emlékezett meg róla beszédében: "Azt hittük, egy démon él közöttünk Biddy Early személyében, de egy szentünk volt, és nem is tudtunk róla."

Azok az emberek, akik még személyesen ismerhették ezt a rendkívüli asszonyt, az 1950-es években meghaltak, így már csak a szájhagyomány viszi tovább a híres Biddy Early nevét. Személyének jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Írországban ő az egyetlen javas gyógyító, akire név szerint emlékeznek. Clare megyében álló kunyhója ma már turistalátványosság, ám mágikus erejű kék palackja azóta sem került elő. Talán a tündérek visszavették, amikor már nem volt rá szüksége többé.

Nayah