A tökéletes lepénykenyér receptje

A tökéletes lepénykenyér receptje

A tökéletes lepénykenéyr receptje

 

Alapanyagok:

500 gramm list (lehet a fele teljes kiörlésű),

200 gramm joghurt,

1 dl víz,

2 teáskanál sütőpor (lásd a leírásban a kelt verziót!),

1 teáskanál só,

2 evőkanál olaj,

 

A készítés mente:

A listet elkeverem a joghurttal, a sóval és a sütőporral. A vizet is hozzákeverem, majd ha összeállt, belegyúrom az olajat is. Letakarva pihentetem minimum 20 percig, majd kis gombócokra osztom, és a egy centi vastag lepénykéket sütök belőlük.

Tűz vagy láng felett nagyon forróra hevített vaslapon pár pillanat alatt mindkét oldalán megsütöm őket. Ha nem rögtön kerül asztalra, érdemes vékonyan bekenni mindkét oldalát vajjal, becsomagolni, és úgy várakoztatni fogyasztásig.

 

Kelesztett, lassabb verzió: sütőpor helyett egy zacskó porélesztőt szórok a tésztába, és formázás előtt egy órán át kelesztem.

 

Riutális sütinek is tökéletes. A Mabon elvonuláson ezt a receptet használva készült sok finom lepény.