Misztikus tájak - Dél-Anglia - Salisbury Katedrális

Misztikus tájak - Dél-Anglia - Salisbury Katedrális

Salisbury : a katedrális, a Magna Carta és egy patkány

 

Utunk következő állomása Salisbury volt, elsősorban a katedrálist kerestük, ami tipikus angol gótikus stílusban épült a XIII. században. A Szt. Anna kapun keresztül közelítettük meg a történelmi óvárost:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1386 óta megállás nélkül üti a perceket, minden egész órakor pedig a felette levő toronyban megszólalnak a harangok (Bishop's Bell). 

Eredetileg egy óratoronyban volt a szerkezet a katedrális és a városkapu között, de a tornyot a 18. században lerombolták, így az óra átkerült a katedrális egyik tornyába. 1884-ben a templom új órát kapott így ez az óraszerkezet átmenetileg megállt. 1929-ben visszavitték a katedrálisba, majd 1956-ban teljesen felújították. A számítások szerint 4.4 billiószor ütött 1386-1884 és 1956-2013 között. (Nem én számoltam, úgyhogy akár helyes is lehet :-)) 

Angol viszonylatban is legmagasabb kőtornya 123 méter. 

Azért ha belegondolunk, hogy középkori módszerekkel és építőanyagokkal építették, kézzel faragva a köveket... szinte emberfeletti teljesítmény. Igaz, azóta többször is meg kellett erősíteni, ezért is hívják "rozoga torony"-nak. 

A katedrális: Lenyűgöző méretek, "felhőkarcoló" kőtorony, óriási zöld park - ezt Angliában már természetesnek is vehetnénk - de mi még nem voltunk itt eleget, úgyhogy mi csak ámultunk és bámultunk. :-)

A legenda szerint a katedrálist ott építették fel, ahol a helyi püspök, Richard Poore által lenyilazott szarvas halálát lelte. Emlékére a püspök szobra a katedrális nyugati oldalán található.
(A szarvasról bezzeg, aki életét és vérét áldozta az egyház (ide épülő) oltárán, még egy kisplasztika sincs...)

A katedrálisban található az 1215-ben írt Magna Carta egyik, a legjobb állapotban maradt példánya. (A kb 40-ből összesen 4 példány maradt fenn, kettő Londonban a British múzeumban, egy pedig a Lincoln kastélyban található )

 

Angolról fordítva-A Salisbury katedrális, hivatalosan a Boldogságos Szűz Mária székesegyháza, egy anglikán katedrális az angliai Salisburyben. A katedrális a salisburyi egyházmegye anyatemploma, és a salisburyi püspök székhelye. Az épületet a kora angol gótikus építészet egyik vezető példájaként tartják számon.

     

 

Stonehenge-től 14,5 km-re található, Wiltshire grófság székhelye, a 35000 főt számláló Salisbury. Ott fekszik, ahol három folyó: a Nadder, Beourne és a Wylye ömlik az Avon folyóba (de nem abba az Avon folyóba, amelynek partján fekszik Shakespeare szülővárosa, Stratford). A jelenlegi várostól három kilométerre a Szászok Searo-byrig-nek nevezett városa állt, melynek helyén a rómaiak egy Sorbiodonumnak nevezett megerősített helyőrséget állítottak fel. A jelenlegi város 1221-ból származik, és egyedülálló az angol középkori városok között, hiszen utcáit minden valószínűség szerint előzetesen meghatározott terv alapján építették fel észak-dél, kelet-nyugat irányban, közepén a piaccal.

 

  

A városalapítással egyidős Anglia egyik legszebb katedrálisa. Ez a katedrális 1220-1260 között épült, tornya egy évszázaddal későbbi, de nem üt el a templom egészétől, s a maga 130 méterével a legmagasabb templomtorony Angliában. Később sem változtattak az épületen, s szerencsére a háborúk és a tűzvészek elkerülték. A székesegyházat körülvevő falat 1328-ban építették a régi település köveiből.

 

   

 

Mari