Főoldal KWHE Hírek Programok Kapcsolat Fórum GYIK
Képtár Wicca adatbázis Cikkek Könyvek Linkek #wicca.hu chat
Belépés
Azonosító:
Jelszó:

Utolsó témák
Hírek
Partnerek
Powered by
nettarhely.hu
Impresszum
Design
Osara LaMort
Program:
WfWx Bt.
Ajánló
2010. július 20: Gardneriánus Árnyak Könyve
"Az itt olvasható részletek a Gardneri Árnyak Könyvéből az Interneten terjedtek hosszú ideje. Valóban hiteles dologról van szó, a szöveget Gardneriánus Főpapok és Főpapnők is előszeretettel használják, ha avatatlannak akarnak beszélni hagyományaikról. Ne feledjük azonban: ez nem Az Árnyak Könyve - hiszen mindenkinek sajátja van, melybe saját praktikáit, tanulmányait, tapasztalatait írja. Amit a Kedves Olvasó a kezében tart, az egy nagyon hiteles szövegkönyv, forrásmunka, mely alapján képet kaphat a Wicca vallás rítusairól, szokásairól; ezen írás alapmű mindenki számára, aki a Wiccával komolyan akar foglalkozni." Saddie LaMort

Ez a könyv az Interneten található, publikus Árnyak Könyve verzió, az eredeti gardneri ritualitáshoz és gondolatkörhöz igen közel álló szövegeket közöl. Tudnunk kell, hogy a könyv nem teljes egészében hiteles. A Wicca titkai a mai napig nem jutottak ki a nagyközönség elé, és még mindig a beavatottak tudását képezik - azokét, akik valóban megküzdöttek a tudásért. Ennek ellenére a könyv igen érdekes
olvasmány, és sokkal értékelhetőbb képet fest a Wiccáról, mint New Age társai. Képet kaphatunk belőle a Wicca vallás szokásairól és ritualitásáról. A magyar fordításért és annak pontosságáért kezeskedem :)
Osara LaMort

2010. július 20: Osara LaMort: Napút az istenekhez
A Vízöntõ korszak eljövetelével egyre nagyobb igény ébredt az emberekben, hogy értékeiket egy új szemszögbõl is megvizsgálják, kérdéseikre új utakon is keressenek válaszokat, problémáikat újabb és jobbára szokatlan módszerrel oldják meg. Az ezotéria lassan életünk részévé vált. Egyre több értékes, de még több kevésbé megbízható forrás látott napvilágot. Nyomtatásba kerültek régi mágusok és misztikusok könyvei, melyek vitathatatlanul tartalmazták a bölcsesség kisebb-nagyobb szilánkjait, de ezeken a csillogó prizmákon keresztül saját koruk világát figyelték meg. A jelen korban a mágiával foglalkozó beavatottak új generációja nõtt fel és tekintett a világra, válaszokat keresve az egyetemes és mindent átfogó kérdésekre.

Szerzõnk könyvében a mai világ ismeretanyagával gazdagodva repíti vissza az olvasót Egyiptom évezredekkel ezelõtt virágzó korába. Salamon hetes pecsétjéhez hasonlóan egy kicsit magasabbról, egy külsõ nézõpontból bölcsen tekint az egyiptomi hitvilágra és mágikus kultúrára, sok esetben összehasonlítva azt más mitológiák és mágikus rendszerek odaillõ részeivel. Aprólékos részletességgel ismertet valódi egyiptomi mágikus rítusokat.

A könyv a Tuan kiadó gondozásában jelent meg 2003-ban, szerzője a KWHE Berkano tradiciójának főpapnője, Osara.

2010. július 20: Yliaster Daleth: Magicon
Az ezoterikus tradíció elismert szakértőjének számító Yliaster Daleth legújabb könyve tekinthető akár egy sajátos okkult-mágikus enciklopédiának is, amelyben a címszavak, illetve a témakörök helyét a tarot 22 nagy arkánuma (major arcana) foglalja el.
A szerző ezeket olyan kapukként értelmezi, amelyeken át bejuthatunk a (nyugati) ezoterikus tradíció hatalmas, ódon kastélylabirintusába, amelyben minden mindennel összefügg.
Ez a könyv tehát egy izgalmas felfedezőút is egyben, amely ennek a kusza építménynek a bejárására és feltérképezésére irányul, a legmélyebb, alvilági pincéktől a legmagasabb, égbe nyúló tornyokig, a legszentebb, legfélelmetesebb helyiségeket és a legtitkosabb alagutakat, legrejtettebb átjárókat sem hagyva ki.

A könyv a Tuan kiadó gondozásában jelent meg 2004-ben.

2009. május 14: Maxine Sanders - Firechild
Maxine Sanders önéletrajzi írása egyedülálló bepilantást nyújt férje, Alex Sanders irányzatába és a hatvanas, hetvenes évek mágikus közegébe egyaránt. Varázslatos történet - történet varázslatokról, mágiáról, Boszorkányságról. Sikertörténet - annak története, hogyan találta meg Maxine valódi elhivatottságát és hogyan nőtt fel az Alexandriánus Boszorkánykirálynő címhez. De mindenek felett szomorú történet - egy olyan nő története, akinek soha nem volt boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolata.

Maxine brutálisan őszinte magához és az olvasókhoz. Bevallja, hogy csak az Alex iránt érzett szerelme vonzotta a Wiccához. Nem szégyelli leírni, hogyan történt a kizárólag a média kedvéért megrendezett kézfogójuk. Még Boszorkánykirálynővé válásának történetét is el meri mondani ("Címed pusztán rituális célú. Tudás nem szükséges hozzá, csak szépség"). Megmutatja, hogyan fojtja viszonzatlan szerelme felett érzett bánatát a mágiába és a covenmunkába.

Nagyszerű könyv, alapmű azok számára, akiket érdekel az Internet előtti Witchcraft, az Alexandriánus Wicca, vagy a romantikus történetek.

2007. július 18: Doreen Valiente: Witchcraft for Tomorrow
Doreen Valiente: Witchcraft for Tomorrow


# ISBN-10: 0919345832
# ISBN-13: 978-0919345836Doreen Valiente Gerald Gardner egyik tanítványa, később (1954 és 57 között) főpapnője volt. Rendkívül sokat tett, hogy odaadóan szolgálja a Wicca vallást, számos verset, ezoterikus szöveget köszönhetünk neki, melyekkel megpróbálta kiegészíteni a vallás múltjából eredő hézagokat, és teljessé tenni azt mai követői számára.
"A könyv azoknak próbál segítséget nyújtani, akik az Ősi Isteneket kívánják tisztelni, és az ősi módon végezni a mágiát. Az erre irányuló vágy oly széles körben éledt fel, hogy úgy érzem, nem lehet tovább tétlenül néznem."
A könyv két nagy részből áll. Az első tizenegy fejezetre tagozódik: Az ősi istenek, Boszorkány etika, Boszorkány ünnepek, Boszorkány jelek és szimbólumok, A mágikus kör, Boszorkány eszközök, A boszorkány divináció metódusai, Boszorkány öltözet, A boszorkányok ábécéje, Mágikus munka, Boszorkányság és szexuálmágia.
A második rész a Liber Umbrarum, egy Árnyak Könyve, melynek részei: A kör meghúzása, Az önavatás rítusa, A telihold esbat, A Szabbat rituáléja, Beavatás a covenbe, A coven mágiája, A hétágú csillag, Andred rúnái, A kötél mágiája, A Holdistennő invokációja, A Szarvas Isten invokációja, és a Varázsigék és táncok.
Mind magányos gyakorlóknak, mind coveneknek hasznos olvasmány.2007. július 13: Külföldi irodalom beszerzése
Sziasztok!

Úgy gondoltam, a könyvek szekciónak érdemes lenne külföldi könyvekről szóló ismertetőket is tartalmaznia. Tudom, jó pár embernek gondot okoz az angol nyelven való olvasás, és a könyvek beszerzése sem a legegyszerűbb. Ugyanakkor, ha mégis hozzájuthatunk ezekhez az olvasmányokhoz, segíthetnek kitölteni azt a mélységes űrt, amit a magyar könyvkiadás színvonalában - némely erőfeszítések dacára - még mindig tapasztalható. Segítségképp a külföldi könyvek beszerzéséhez mindig oda fogom tenni az ISBN számot is, ami alapján megrendelhetőek ezek a könyvek.

Két módot tudok ajánlani a könyvek beszerzésére. Az egyik a www.amazon.com. Drágán és nehezen ugyan, de megbízhatóan kézbesítik a kért könyveket. A másik lehetőség Budapesten az Atlantis könyvesbolt VAGY a Pozsonyi úton található kis, idegen nyelvű könyvesbolt (főleg ez utóbbit ajánlom), akik rendelésre ISBN szám alapján tudnak behozatni könyveket. Ez utóbbi bolt beszerzési áron hozza, így akár egészen emberi pénzmennyiségért is elképzelhető a vágyott könyv birtoklása.
Ha valakinek van még ötlete a beszerzésre, írja ide segítségképp!

B*B

Osara

2007. július 13: Janet and Stewar Farrar - A Witches' Bible
Janet and Stewar Farrar - A Witches' Bible - The Complete Witches Handbook

Phoenix Publishing; New edition (July 1996)

# ISBN-10: 0919345921
# ISBN-13: 978-0919345928

Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, aki csak egy kicsit is érdeklődik a Wicca vallás iránt. Hihetetlenül sok információt tartalmaz, magas színvonalon. Nem buta kis varázsigék gyűjteménye, sokkal inkább történeti, etikai információkat, gyakorlatokat tartalmaz, a hitvilág mélyebb megértését segíti elő. Véleményem szerint minden kezdőnek érdemes lenne forgatnia.
A mű tulajdonképp a szerzőpáros két korábbi könyvének, az "Eight Sabbat for Witches"-nek és a "The Witches' Way"-nek az összevont változata.
A Witches' Bible végigviszi az összes Wicca ünnepet, a szabbatokat, az esbatokat, sőt különleges ünnepeket is megemlít, mint például a kézfogó szertartása. Mindegyikhez bőséges mitológiai háttérrel szolgálnak, s mindezen ünnepekhez példa rituálékat is tartalmaz a könyv. Megemlít még olyan témaköröket is, mint az asztrális projekció, a gyógyítás vagy a divináció művészete.
Én magam elég későn jutottam hozzá, de még mindig számos új és érdekes dolgot tudott felmutatni, amit tudok hasznosítani a Wicca gyakorlatában.

Janet és Stewart Farrar mérföldkőnek számít a Wiccca történetében. Mindkettőjüket Alex és Maxine Sanders avatta be az alexandriánus tradícióba. Első saját covenjüket 1970-ben hozták létre Londonban, 1976-ban Írországba költöztek. Stewart sajnos már nem él, Janet még ma is aktív tagja a Wicca közösségnek.

2006. október 8: Charles Leland: A cigányok mágiája
Charles G. Leland
A cigányok mágiája és jövendőmondó eljárása
Hermit kiadó, 2006.Jelen mű a cigányok körében használt ceremóniák, és szokások gyûjteményét foglalja össze, melyek a jövendõmondással, a boszorkány gyógymódokkal, a szerelmi bájitalokkal és más boszorkányságokkal állnak kapcsolatban, olyan anekdoták és példák alapján, melyeket vagy nem ismernek igazán az olvasók, vagy személyes tapasztalatokból származnak.
Ebben a néhány évben, mióta az Etnológia és az Archeológia hatalmas inspirációt kapott, és a folklóron keresztül kiszélesítette hatáskörét, minden egy olyan témához tartozik, melyet sokkal nagyobb érdeklődéssel, és még ennél is nagyobb haszonnal tanulmányoznak, mint akkor, mikor erőtlen, félig hívő, félig kételkedő szellemmel mûvelték, mely a valóságban inkább egy mese, mint indok volt. Határozottan azért kutatunk, hogy rátaláljunk a teljes igazságra, mely a materializmuson, a spiritualizmuson vagy azok identitásán alapszik, és csodálattal állunk azelõtt, hogy a csoda és a rejtély, valamint a költészet birodalma kapcsolatban áll azzal, amit mi bizonytalanul "mágiának” hívunk, melyet nem lehet kimagyarázni, vagy eltávolítani, és mely egyre nagyobb lesz, ahogy előre haladunk tanulmányainkban, mely nem csupán egy felhő ország, egy nagyszerû ország, hanem a valóság azon országa, ahol a tudomány embere, ki egykor csupán megvetette ezeket, a gondolatokat elhagyottá válik. A hipnotizmus sokkal nagyobb csodákat mutatott meg nekünk annál, mint amiket a régi korok varázslói, vagy a modern világ hipnotizálói valaha is megállapíthattak. A memóriát, mely Platón szerint a gondolat alapja, egykor egy meghatározott mennyiség volt, de mostanra ezt a mennyiséget napjaink pszichológiája gyakorlatilag a végtelenségre szélesítette ki (ha ez a szó nem túl merész), és tökéletes fejlõdése az intellektussal azonos, és így nyíltan látjuk magunk elõtt azt az erőt, hogy olyan dolgokat mutassunk be, melyeket egykor csodának tartottak. Nem kevésbé nyilvánvaló, hogy a tudósok és a praktikus feltalálók, mint például Darwin, Wallace, Huxley, Tyndale, Galton, Joulie, Lockyer és Edison mindannyian együtt dolgoztak, vagy dolgoznak a teozófusokkal, spiritualistákkal, a folkloristákkal, és még sok más személlyel, nem külön-külön, hanem mindannyian az Ismeretlen megfejtése felé haladnak.2006. július 26: Osara és Saddie LaMort - Aleister Crowley (A Fenevad mágiája)
Tuan kiadó, 2005.

Crowley könyv"Aleister Crowley a nyugati, hermetikus mágia leghírhedtebb, de kétségtelenül a legnagyobb hatású alakja. Hatalmas okkult tudással, félelmetes paranormális képességekkel rendelkezett, ezzel együtt mérhetetlenül öntelt volt, mely az idők során önistenítéssé fokozódott. Egyesek prófétának és minden idők legnagyobb mágusának tartották és tartják ma is. Hírhedtté vált minden konvencióval szembeszegülő különcségeiről, botrányairól, kicsapongásairól, alkohol- és kábítószerfogyasztásáról, kielégíthetetlen nemi étvágyáról, melyeket a transzcendentális mágia és a megvilágosodásra való törekvés inspirált. A század elején a világ leggonoszabb embereként tartották számon, ezt a képet mutatta önmagáról is a külvilág felé. Ismerjük meg, ki volt Crowley valójában!
E könyv célja a legendák, babonák mögé nyúlva, lerántva róla a misztikum és a mítoszok fátylát, bemutatni Crowleyt, az embert és a mágust; valamint mindazt a félelmetes, óriási mágikus tudást, amivel rendelkezett. Igyekeztünk olyan könyvet a kedves olvasó kezébe adni, mely nem csak egy aspektusból vizsgálja a mágus életművét, hanem teljes és átfogó - egyfajta Crowley-enciklopédia. Igyekszünk bemutatni életét és mágiáját a maga teljes valójában.

A könyv 2004-ben íródott, épp száz évvel a Liber Al vel Legis, a Thelemizmus legjeletősebb írása keletkezése után, így bátran kijelenthetjük: az idei év Crowley éve.
Hogy Aleister próféta volt-e, vagy sem, azt pedig döntse el az olvasó."

A könyv hátszövege:
"Egy mocskos önimádó szemétláda, kimagasló hatalmas sötét elme, megátalkodott géniusz. A múlt század legzseniálisabb mágusa.
A zsigereimben érzem, gyűlölöm őt! Aki halála után is ilyen heves érzelmeket képes kiváltani valakiből, annak tudása és karizmája mindenképpen figyelemre méltó. Az biztos, hogy lehet Crowley-t gyűlölni vagy lehet őt bálványozni, de semmibe venni út senki sem képes, aki érdeklődéssel olvassa a mágiáról, a természetfelettiről szóló könyveket és grimoire-okat.
Elképesztő, ahogy elszabadult fenevadként rázta le magáról az erkölcs, a társadalmi elvárások, a kozmikus törvények és a józan ész láncait. Hatalma magával ragad: felemel, kifordít, leránt, megfojt és kibelez...

Ez a könyv mindenki számára varázslatos olvasmány: azko számára, akik a sötétségbe vezető utat járják, és mindazoknak, akik a fény felé törekednek. Az előbbiek előtt régóta nem titok, hogy miért, viszont az utóbbiakat olyan tudással és tudás ellen vértezheti fel, amit sikerrel használhatnak céljaik eléréséhez. A műben felhalmozott ismeretekről a az időszámításunk előtt 400 évvel élt híres filozófus és stratéga szavai jutnak eszembe: "Tartsd a barátaidat közel magadhoz, de az ellenségeidet tartsd még közelebb."

- Marcus Merldion

A könyv két szerzője a KWHE Berkano tradiciójának főpapnője és főpapja, Osara és Saddie.

2005. augusztus 27: Aradia avagy a boszorkányok evangéliuma

Az Aradia, avagy a Boszorkányok Evangéliuma a toscana-i "vecchia religione", régi vallás legendáit és varázslatait foglalja magába. Gyűjtője, Charles G. Leland képzett néprajzkutató, és a legendák világában kiválóan otthon van, ugyanakkor mentes mindazon álszent miszticizmustól, mely a New Age felbukkanásával ragályként terjedt el az "ezoterikus" írók körében.

E mű jelentős részét egy Maddaléna nevű strega (itáliai "boszorkány") gyűjtötte őssze, ő küldte el Lelandnak. Csodálatos legendákat rejt a szöveg. Egy teremtésmítosszal kezdődik: Diana, a sötétség kiválasztja magából a Fényt, Lucifert, majd újra egyesülni akar vele, de a Fény menekül a Sötétség elől, így lettek a nappalok és éjszakák. Mikor Diana csellel mégiscsak réveszi, hogy együtt háljanak, szerelmükből keletkezik a világ. Történet történetet követ, és az ember lassan megérti Leland lelkesedését a téma iránt - az ősi korok hangulata lengi be az egész művet. A könyv másik érdekessége, hogy a mítoszokba eredeti, ősi varázsszövegek vannak szőve, ezáltal éppoly élvezetes olvasmányélményt jelent az ezoterikus művészetek tanulmányozóinak és beavatottjainak, mint a legendák rajongóinak.

A könyv az Aradia keletkezésével foglalkozó előszavát Osara LaMort Wicca főpapnő írta, kinek tudományos alaposságát egyiptomi mágiáról szóló könyvéből már ismerhetik az olvasók, utószavát pedig az a Frater U.D., aki az Illuminates of Thanateros káoszmágus rend alapító tagja volt, és jómaga is hozzájárult a német Wicca megerősödéséhez.

A Hermit kiadó gondozásában került a boltokba a könyv 2005. augusztusában.2003. augusztus 12: Choa Kok Sui mester könyvei
Choa Kok Sui Mester: A csodálatos prána gyógyítás, Felsőfokú prána gyógyítás, A kristályokkal
való pránagyógyítás ősi művészete

Bioenergetic kiadó

Ezt a három könyvet érdemes elolvasnia mindazoknak, akik energetikai gyógyítással, és egyáltalán energetikával kívánnak behatóbban foglalkozni. Az író láthatóan többéves saját tapasztalat és kollégáinak eredményei alapján írta meg az útmutatókat a különböző betegségek kezeléséhez.

Az első kötet leginkább a pránaenergiák kezelésének alapjait mutatja be. A szerző több különböző technikát is leír, amit az ember saját energiarendszerének tisztításához és feltöltéséhez éppúgy felhasználhat, mint mások kezeléséhez. A könyv tartalmazza még pár elterjedtebb és kevésbé elterjedt betegség kezelésének útmutatóját is, mint például a fejfájás, a megfázás, reuma, stressz-betegségek vagy például bárányhimlő.

A második kötet már több hangsúlyt fektet az egyes betegségeknek, valamint bemutatja a színes pránák használatát, amihez kiváló gyakorlatokat is ír. Leírja a kezelések alapszabályait, valamint újabb módszereket is felsorol. A könyv nagy részét a különböző betegségek típus szerinti felsorolása és kezelése adja.

A harmadik kötet a kristályok használatát írja le egy kezelés során. Bemutatja a hatásukat az emberi energiarendszerre, mind mindennapi viselet, mind a kezelés során. Jótanácsokkal lát el használatukat illetően, leírja, hogy milyen jellegű színes kristályt milyen színes energiával érdemes használni. Ezen felül tartalmaz még egy módszert a kristály használatára, amit 'lézerkristály-technikának' nevez.

Ami miatt ajánlanám ezt a könyvet, az az író személyes tapasztalatainak leírása, a sokféle hasznos energetikai módszer, melyeket bárki képes alkalmazni, valamint az, hogy bár nagy mennyiségű, tömény információt tartalmaznak a könyvek, a lehetőséghez mérten nem szárazan van kifejtve a téma.

Megjegyzés: a szerző már kiadta 4. könyvét, melynek címe Prána pszichoterápia.2002. december 16: M. Baigent - R. Leigh - H. Lincoln - Az abbé titka
General Press kiadó, 1994.

A könyv egy kutatás dokumentációja, amiben a szerzők a templomosok kincsei után nyomoznak. Részletes leírást ad a kutatás menetéről, a feltárt tényanyagokról, és közben még arról sem feledkezik meg, hogy igzalmasan, regényszerűen tárja az olvasók elé néhol igencsak hátborzongató felfedezéseit.

A történet kiindulópontja egy rennes-le-chateu-i rejtély. 1885-ben e piciny falu parókiája új lelkészt kapott, aki kiemelkedő intelligenciájú és tudásszomjú ember volt, és hamarosan belevetette magát a vidék helytörténeti feltárásába. Hamarosan kiderítette, hogy a falutól néhány mérföldnyire délkeletre eső hegy, a Bézu csúcsán e gy középkori erődítmény romjai vannak, mely egykor a Templomos lovagrend rendháza volt, egy másik hegycsúcson pedig keletre emelkedik a Blanchefordok ősi családi kastélya (Bertrand de Blancheford a Templomosok negyedik nagymestere volt a 12. század közepén). 1891-ben Sauniére, az új lelkész restauráltatni kezdte a falu kis templomát. A munkálatok során elmozdította helyéről az oltárkövet, és a mögötte lévő üregben négy régi pergament talált, melyek rejtjeles írásokat tartalmaztak. Sauniére kutatásba kezdett, majd egyszer csak, titokzatos módon, hatalmas pénzösszegeket kezdett el költeni. Jelentős, nemesi személyek látogatták, fényűző módon élt, és halálának körülményei is meglehetősen titokzatosak voltak, olyannyira, hogy állítólag gyóntató papja vallomása hallatán megtagadta tőle az utolsó kenetet. Nos, ennek a történetnek a felderítésére vállalkoztak a kutatók, és meglehetősen kalandos körülmények között hihetetlennek tűnő sztorit tálaltak fel.

Állításaik között szerepel pl. az, hogy a templomosok rendje nem pusztult el, mint ahogy a történelem állítja, hanem a mai napig fennmaradt, Prieuré de Sion néven. Szerintük Jézus felesége és utódai (!) vérvonalukat tovább örökítették, és ez a származási vonal az ötödik században beházasodott a frank királyi családba, ebből ágazott ki a Meroving dinasztia. E titokzatos, fennmaradt rend célja pedig nem más, mint a Merovingok uralmának visszaállítása, és az eltűnt kincs, a Szent Grál őrzése.

Hihetetlen történet, valóban... csak egy kicsit túl sok hozzá a bizonyíték, amit a szerzők megneveznek, és amit a belőle készült híres dokumentumfilmben be is mutatnak...2002. december 16: Dr. Szász Ilma - Az élő fény árnyéka
Kőröspatak kiadó, 1997.

Személy szerint igen nagyra tartom a szerzőt és munkásságát. Szász Ilma kutatóorvosként működött, a tudományok doktora, Akadémia-díjas, egyetemi tanár. Fő kutatási területe a pszichológia és a mélylélektan. Legfontosabb feladatának tekinti, hogy "hidat verjen Kelet és Nyugat között, átjárót építsen a kereszténység felé", bemutassa azokat a közös tapasztalatokat, melyek összekötik a világ átfogó vallási rendszereit.

A könyv éppen ezért a nagy vallások közös gyökereinek feltárásával indul, majd áttér a mai gondolati rendszerekre. Ezután bemutat számos filozófiai irányzatot, végül a pszichológia területén ismerteti a legfontosabb törekvéseket.

A kabbala bemutatásával folytatja a sort. Ő is elköveti azt a hibát, amit a legtöbb író a kabbalával kapcsolatban - hol angolos, hol magyaros helyesírással adja meg az egyes héber szavakat, és a különböző nevek jelentései is kissé felületesek - de még mindig jobban összefoglalja egy fejezetre kiterjedően a rendszer legfőbb jellemzőit, mint mások, akik egész könyvet szenteltek ennek a hatalmas témának.

A Tarot kártya értelmezésében számos új aspektust tár fel, igen színvonalasan, de ez a rész egyértelműen nem kezdőknek íródott. Aki csak jóslási formulákat keresget ebben a könyvben, ne feltétlenül ezt lapozza fel (bár azok is megtalálhatóak benne). A fejezet végén azonban részletesen sorra veszi a Nagy Arkánum lapjait, és érdekes kérdéseket tesz fel, melyek meditációként lehetnek hasznosak az egyes lapokkal kapcsolatban.

Kétségtelenül a legérdekesebb fejezet az, amelyik az ezoterikus keresztény világszemléletet tárgyalja, lévén ebben a témában igencsak képzavaros és egymásnak ellentmondó forrásokat lehet találni. Kicsit gondatlannak tartom a források megjelölését (bár nem a szerző hibája, hogy Dionysos Areopagites személyét sokan keverik ....), a tényanyagok azonban részletesek és nagyon érdekesek. Bingeni Hildegard látomásainak bemutatása pedig igazán időszerű volt már...


2002. december 16: James G. Frazer - Az aranyág
Osiris, 1998.

Frazer kiemelkedő munkásságot mutat fel a néprajztudomány területén. Sokan korunk legnagyobb etnológusának tartják. A mágiát "hitetlen" módjára, tudósként közelíti meg, leírásai tényszerűek, pontosak és rendkívül alaposak.

A könyv nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy bemutassa a szakrális királyság rendszerét a különböző kultúrákban. Kiindulópotja Nemit, Diana Nemorensis szentélye, ahol az ókorban a szentély papja, az Erdő Királya elődje rituális megölésével nyerte el tisztségét. Bemutatja a papkirályi rendszert, majd még mélyebbre ásva ausztráliai, afrikai bennszülött törzsek szokásaiban keresi a hasonló metódusokat.

Egyik legfontosabb fejezete a könyvnek az, melyben részletesen, példákkal övezve bemutatja a szimpatetikus mágia két legfontosabb ágazatát (homeopatikus és átviteli mágia), rendszert teremtve az ősi, első pillantásra meglehetősen kuszának és ezerarcúnak tűnő hagyományokban.

Majd nyomába szegődik a fakultuszoknak, a tabuknak, a lélekmítoszoknak, és így jut el újra vizsgálata központi tárgyához, az isntekirály megölése köré csoportosuló képzetekhez és gyakorlatokhoz. Adonisz, Attisz, Ozirisz, Dionüszosz mondáin keresztül eljut a klasszikus gabonaistenségek alakjáig, Démétér és Perszephóné tiszteletéig, sorra veszi a tűzkultuszokat, és hihetetlenül széles körű képet tár elénk.

Ezt az írást az egyik legnagyobb klasszikusnak tartom, és mindenképp ajánlom gondos olvasásra.2002. december 16: D. J. Conway - Kelta mágia
Édesvíz kiadó, 2000.

Deanna J. Conway könyve figyelemreméltó olvasmány, mégis vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban. Talán jobb lett volna a cím elé odabiggyeszteni a "modern" szót is - a leírt rítusoknak ugyanis vajmi kevés közül van a druidák által végrehajtott, eredeti rituálékhoz. Mint mai mágia, fontos helyet foglal el az ismretető jellegű olvasmányok között, azonban a bemutatott hagyományok egyértelműen Wicca alapúak. Aki az ősi druida titkokra kíváncsi, nem itt kell keresnie.

Maga a könyv alig pár szót szentel a druidák hitének, sokkal inkább törekedik arra, hogy bemutassa a kelta-Wicca hagyományok alapvető eszközeit, rengeteg - egyébként hasznos - táblázatot is bemutat, melyekben összefoglalja a kelta isteneket, a legfontosabb füstőlőket, gyógynövényeket, és a szertartásos mágia különböző kellékeit. Valahogy mégis hiteltelennek, hozzá nem értőnek tűnik a könyv. Az ősi szellemiség hiányzik belőle igazán. Bárki nekifoghat ezeknek a gyakorlatoknak, beszerezheti a szükséges kellékeket, és recitálhatja a bájos tündérmondókákat - de nem kap útmutatást ahhoz, hogy mire jók is igazából ezek a dolgok. Látványos, de felületes instrukciókat nyer csupán.

Ennek ellenére gyakorlati szempontból igen hasznos olvasmányról van szó, bár ha feltételezzük, hogy a mágia az akarat és a gondolkodás tudománya, akkor bizony csak a felszínt karcolgatja. Elolvasni, átgondolni mindenesetre érdemes.2002. december 16: Paolo Coelho - Egy mágus naplója
Édesvíz kiadó, 1993.

A brazil származású szerző kiváló könyvet írt, melyet minden olvasónak bátran lehet ajánlani. A történet főhőse három hónapos zarándokútra indul Santiago de Compostelába, hogy elnyerje a RAM-rend mesterét megillető kardot, melyet büszkesége miatt vesztett el. Ezt az utat nevezik Szent Jakab útjának, a zarándoklatot és a közben bekövetkező próbatételeket pedig Paulo és vezetője, Petrus párbeszédén keresztül ismerhetjük meg.

Három ismert keresztény zarándokút létezik: az első Rómába vezet, Szent Péter sírjához, a második Jeruzsálembe visz, Krisztus sírjához, a harmadik út pedig Szent Jakabé, mely San Tiago-ban végződik. Ezek a kereszt, a pálma és a kagyló útja. Hétszáz kilométeres táv az, melyet a főhős megtesz, és spirituális megtisztulása után rálel kardjára.

A könyv nagyon jó gyakorlatokat tartalmaz, amelyeket kevés mágikus gyakorlattal is ki lehet próbálni, tanulságai pedig igen elgondolkodtatóak.2002. december 16: Scott Cunningham - Wicca
Édesvíz kiadó, 2001.

Scott Cunningham világszerte ismert Wicca író, maga is gyakorolja a hagyományokat. Angolszász alapokokn nyugszik rendszere.

A könyv kiváló ismertető mindazok számára, akik még nem hallottak a Wicca vallásról, a Magyarországon eddig megjelentek közül a legjobb. Igyekszik úgy bemutatni a teljes mágikus gyakorlatot és vallási hagyományt, hogy közben megadja a gyakorlóknak a szabadságot - arra biztatja az olvasókat, hogy ezek alapján dolgozzák ki saját módszereiket, gyakorlataikat, és járjanak saját ösvényeken. Ez nagyon szép és dicséretes igyekezet, nagy hátránya azonban, hogy az önállóság jegyében egy kissé háttérbe szorulnak az eredeti hagyományok. Eléggé hiányolom a könyvből azokat a leírásokat, melyek legalább egyféle módon bemutatják azt, ami alapján kellene majd saját utat kialakítani. Az író rengeteget szabadkozik, folyamatosan hangsúlyozza, hogy amit bemutat, az csak egyféle irányzat, és nem kötelező forma, azonban a leírások hiányosak és elnagyoltak. Aki már olvasott valamit a Wiccáról, vagy esetleg gyakorolja, jobban meg tudja érteni, mint azok, akik útmutatást várnak a könyvtől.

Nem szeretem továbbá azt a tipikus amerikai stílust, ami a könyvet jellemzi: alapvető, evidens témákra veszteget szájbarágós fejezeteket, elmaradnak viszont a forrásmegjelölések, a pontos adatok. Persze, vannak, akik kifejezetten ezt a mesélői formát részesítik előnyben - számomra sokkal értékelhetőbbek a tényszerű, sok adatot tartalmazó leírások. Éppen azzal, hogy a gondolati szabadság filozófiáját fejtegeti, erőszakolja rá ezt a stílust az olvasókra - bár a jó szándék nem vonható kétségbe.2002. december 16: Yliaster Daleth - Rejtett erők
Édesvíz kiadó, 1992.

A szerző magyar származású író, festő, grafikus Wicca. Számos könyvet írt hasonló témában, melyek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy bemutassa a mágikus művészeteket, átfogó képet adjon az olvasóknak, mely felkelti a figyelmet, és mélyebb betekintést mutat ezekre a területekre.

A könyv legnagyobb problémája és hatalmas előnye ugyanabban rejlik: megpróbálja egyetlen mozdulattal átfogni az egész klasszikus, nyugati ezoterikát. Épp ezért az adatok túlzsúfoltak, rengeteg mindent próbál egyszerre bemutatni - túl magasra teszi a mércét. Ugyanakkor szinte az egyetlen, Magyarországon megjelent könyv, mely erre a kivitelezhetetlen feladatra színvonalasan tudott vállalkozni. Az adatok pontosak, a megjelölt források sokasága rengeteg további kutatáshoz ad támpontot.

Abban az évben, mikor ez a könyv megjelent, a kiadók inkább csak az ún. "határterületek" mezsgyéjén tapogatóztak: természetgyógyászat, UFÓ-k, New Age. Azok, akik szerettek volna ezeknél komolyabb szakirodalmat olvasni, kitűnő eligazítást kaphattak kézbe Yliaster Daleth tollából - hiszen akkoriban még a külföldi irományokhoz is csak nagy nehézségek árán juthatott hozzá a magyar olvasó.

A könyv nagy vonalakban ismerteti a különböző mágikus világképeket, a mágia alap módszertanát, a mai nyugati mágia középkori alapjait, majd részletesen kitér a mágia francia és angol "felvilágosodási" korára, végül a 20. század boszorkánykultuszaival zárja a sort.

Yliaster Daleth munkássága igen figyelemreméltó, számos mai fiatal, akit ismerek, ezzel a könyvvel kezdte meg mágikus tanulmányait. Leginkább kezdőknek ajánlott, a további, mélyebb ismeretek megszerzése előtti áttekintésként.

Megjegyzés: a könyv második, bővített kiadása 2005. őszén jelent meg a Tuan kiadó gondozásában.2002. október 3: Raymond Buckland: A Boszorkányság Nagykönyve

Raymond Buckland nevezhető a Wicca Bóddhidarmájának is. Ő vitte Amerikába és terjesztette el a vallást, és megalapította saját irányzatát, a Seax Wiccát (szász Wicca).

Maga a könyv érdekes, de Buckland olyannyira nem volt hajlandó titkokat kiadni, hogy néhol nagyon felszínes a könyv. Ajánlható bárkinek, aki szeretne a Wicca vallással megismerkedni, de érdemes egészséges szkepticizmussal kezelni.


Tradíciók, covenek
Programok
Frissítések
    Cikkeinket csak belejentkezett felhasználóink olvashatják!
Könyvek