Főoldal KWHE Hírek Programok Kapcsolat Fórum GYIK
Képtár Wicca adatbázis Cikkek Könyvek Linkek #wicca.hu chat
Belépés
Azonosító:
Jelszó:

Utolsó témák
Hírek
Partnerek
Powered by
nettarhely.hu
Impresszum
Design
Osara LaMort
Program:
WfWx Bt.
Ajánló
Témacsoportok > Sámánizmus > Fekete samanok
Nyitó hozzászólás
Kám 2004-05-13 23:32
Kiváncsi vagyok,hogy ki hallott a fekete,
alvilágot szolgáló samanokról.És a fehérek feketék közti harcról.Esetlegköztünk élnek még a fekete sámánok?
Akiktől fehér sámánok százai őrültek meg,és haltak.
Fellángolhat e még a régi harc??
1. 2. 3. 4. 5. oldal
Üzenek neki Vihar 2016-02-19 13:01
esizkur: sokára jött meg az üzenet, hogy meghalljam:-) valamiért a napokban idejeveredtem és emlékeztem a jelszavamra. Pedig 2 nap után el szoktam felejteni őket:-) remélem újra beindulunk:-)

Vihar
Üzenek neki Szundo 2014-01-22 22:28
esizkur: Ez leginkább a rohanó világnak és a közösségi oldalaknak köszönhető :), meg talán, mert többen jobban preferáljuk a személyes beszélgetést, bár tudom, hogy ez nem mindenkinek megoldható.
Üzenek neki esizkur 2013-12-24 19:18
Kicsinykét halottnak tűnik ez a fórum... Érdekes, hogy még mindig működik a jelszavam, és még érdekesebb, hogy emlékszem is rá...
Nictuku: Garabonciás... Őket inkább sötétebbnek festették le, de az ő "karakterük" csak később csapódott a vallás-képzetünkbe. A sárkány-lovaglást egy sokkal régibb, ősibb totemképzetből vették át. De eredetileg nem lovagolták a sárkányt, hanem azzá változtak a sámánok...
Ezt a történetet (mesét) én is ismerem a könyvről, felemelkedő szekérről... Csak mese :-)

Azt hiszem, talán ideje lenne újra fórumozgatni ezeken az oldalakon... Olyan halottnak tűnik, pedig nem kellene, hogy így legyen... Remélem, hallja, akinek füle van hozzá. :-)

Üzenek neki Nictuku 2012-11-29 19:23
Vihar: Igen erről én is olvastam,mármint a garabonciásról,de ott nem mint negatív figura, jelent meg,hanem inkább tudós férfi...vagy deák. De abban a történetben olyasmi volt,hogy ment a parasztember a szekérrel és a deák felkéredzkedett. Ahogy mentek,mendegéltek,az emberünk kíváncsi lett a deák elaludt és emberünk belenézett a könyvébe. Nehezen tudott olvasni de megakadt a szeme egy szón és nem tudta a szemét levenni róla csak azt látta hogy "fölfele" a szekér pedig emelkedni kezdett és ki tudja mi történt volna, ha nem ébred fel a deák és be nem csukja a könyvét. A szekér visszazökkent az útra és többet az ember nem volt kíváncsi :o) bizonyára egy garabonciás deákkal volt dolga.
Üzenek neki Vihar 2012-11-27 08:49
Nevan: Én is a magyar mondák között akadtam rá:-) Én viszont úgy tudtam, a garabonciás aki vihart tud kavarni, jégesőt, szóval nem egy pozitív figura:-) Sárkánylovaglásról viszont még nem hallottam velük kapcsolatban.
Üzenek neki Nevan 2012-11-22 21:19
Vihar:

Magyar néphiedelemben is előfordul, amit írtál. Garabonciás diák a becses neve, talpig feketében, kalapban, vándorbottal kér bebocsájtást, tejet, kenyeret kér. Ha nem kap, vagy sajnálják tőle, távozása után "sárkányon" lovagolva jégesőt és szélvihart zúdít az ember földjére. :)
Csak érdekességképpen gondoltam leírom, ho Mo-n is létezik a helyi változat a legendának.
Üzenek neki Vihar 2012-11-19 14:27
Kám:
Világok közötti utazásról még nem hallottam, csak a szellemvilág üzeneteinek hallásáról/látásáról. Ha erről tudnál könyvet vagy forrást ajánlani megköszönném. Illetve én úgy tudtam, hogy a sámán nem csak ilyen egybetegséges specialista, hanem mindenhez ért.
Az ego hiányát jól mutatja, hogy kenyérért és tejért végezték az orvoslást, pénzt nem fogadhattak el. Bár, és ha már fekete sámánok a téma, több elbeszélés megörökíti, hogy bekopognak az ajtón, szállást kérnek, egy kis kenyeret, tejet. Ha valahol nem adtak, nem fogadták jó szívvel őket, akkor megátkozták az illetőt. Persze simán lehet, hogy ezek a mesék későbbről származnak, amikor az őshitet a boszorkánysággal próbálta összemosni a kereszténység, vagy csak szimpla tanmese arról, hogy a szegény emberen illik segíteni (a táltos ilyenkor koldusként jelenik meg).


Üzenek neki esizkur 2012-11-17 13:51
Kám: Igen, teljesen igaz. Arra hasonlítható, mintha egy hagymát szednél szét, lehámozva az egyes leveleket, míg végül megvan a közepe, az ego. Ezt eltávolítják, és kész a sámán. :-) Lehámozva, megtisztítva a feleslegtől.
A plusz csont, valószínű, azt jelenti, amit te is leírtál.
Vannak gyógyítók, akik csak azt az adott betegséget képesek gyógyítani, aminek a "szellemével már hadakoztak, és uralmuk alá hajtották őt". Pl. :himlő

Üzenek neki Vihar 2012-10-31 16:12
A fórum azt jelzi, hogy Kám ma bejegyzést írt a témához, én viszont nem látom:-( A gépemmel/velem/szememmel van a baj, vagy a fórummal? Vaaaaagy Kám nem is írt, és az egész csak egy nagy átverés:)

Vihar
Üzenek neki Kám 2012-10-31 14:39
Vihar: Egyébként itt alapvetően arról van szó, hogy a sámán szétszedésével annak lehatárolt énsége (egoitása) megszűnik, ami által óriási erőhöz jut. Ez a csöd gyakorlat lényege is. A feles csont megjelenhet konkrét fizikai szinten, de sok sámánnak nincs fölös csontja, mégis feldarabolják:) És elmondják a szellemek, hogy életben hagytuk, mert volt fölös csontja, és sámán lehet. A fölös csont azt is jelenti, hogy az ember bölcsességben, szellemben több mint más ember, valamint jelentheti, hogy feldarabolásakor az embernek ezzel a fölös csonttal mutatják fel tulajdonképpen az eredendő bölcsességét, önmagát, ami túl van a testi kondícióin. A sámán betegség után sok sámán csak azt a bajt tudta gyógyítani, amely betegségen átesett, és amelyet legyőzött, és szolgájává tett. Tehát ura lett. Így a feldarabolás után az ember tulajdonképpen élet, halál ura lesz, a szelleme szabad lesz, minek következtében utazni tud a világok között, hogy hívatását teljesítse. Rosszul értelmezve természetesen a feldarabolás mint olyan csak őrületbe taszítja az ezt végzőt, de jól végezve, magasszintű beavatáshoz juttatja el a törekvőt. A csöd feldaraboló gyakorlata csak együttérzéssel végezhető, a sámánizmusban lévő feldarabolás mint olyan, pedig csakis azok számára áll fenn, akik "feles csonttal" rendelkeznek, tehát többek mint a többi ember :) A test halála lehet hasonló a sámánnál is, de a lélek (lelkek) jövője teljesen más:)
Üzenek neki Vihar 2012-02-28 15:12
Kám: Azt se felejtsük el, hogy a szétdarabolás a néphitben (igen megint ezzel jövök) az az aktus amikor a szellemek megnézik, hogy van e fölös csont az emberben. Ha van akkor táltos, illetve ha ez a hivatás születésétől fogva el van rendelve neki, de ódzkodik a feladattól, akkor a szellemek megbetegítik és sajna nincs rá jobb szó ezzel zsarolják az illetőt, hogy lépjen rá az útra.
A betegségekkel szembeni immunitásról csak annyit, hogy ez nem vonatkozik az öregedéssel együtt járó bajokra, a sámán is megörekszik és meghal mint más emberek.

Úgyhogy senki ne dobálgassa oda magát csak azért a szellemvilágnak, mert akkor majd jól sérthetetlen és halhatatlan lesz:D:D
Üzenek neki Vihar 2012-02-28 15:06
Kám: :D:D

Láttam egyszer ilyet és nagyon sajnáltam a tengerimalacot. Az élve megnyúzás nem volt kellemes neki:-(
Üzenek neki Kám 2012-02-25 10:19
esizkur: Az a belső démon, ha jelen van, olyan mintha teljesen önálló öntudatos létező lenne, és bizonyos szinten az is. Nem is szólva arról, hogy minden belső negativításhoz az analógia törvényének értelmében "külső" démonok tartoznak, akik akár felelősek lehetnek egy egy negatív érzelem, vagy beteg gondolat megjelenéséért, elültetéséért. Aztán mivel ebbe a gondolatba, érzelembe beleragadunk, kész a csatorna, amin keresztül a démon leszív minket. Amennyiben viszont uralkodunk a belső világunkon, a démonok nem tudnak bennünk megkapaszkodni, illetve amennyiben már teljesen urak vagyunk önmagunkon,a külső démonok szolgáinkká, vagy barátainkká válnak.

Hasonlóan, mint ahhoz, hogy a sámán egy egy betegséget gyógyítani tudjon, az adott szellemnek ennie kellett a húsából, amikor a sámán feldaraboltatott. A szellem itt sokszor betegségeket, bajokat jelöl, mint pl a rák. Amennyiben a sámán feláldozza magát, vagyis elszakad önnön behatároltságaitól, és amit a legjobban félt (önmaga testét) odaveti áldozatul azoknak, akiktől a legjobban fél, ekkor nagyon közeli kapcsolat jön létre a szellemlény és a sámán között, valamint a szellemlényt teljesen kielégítve, szolgájává, segítőjévé válik a sámánnak. Ezután a sámán teljesen védve lesz ettől a betegségszellemtől, hisz barátjává tette, de teljesen uralja ezt. Gyógyítani tudja, illetve küldeni tudja ezt a betegséget.
Üzenek neki Kám 2012-02-25 10:09
Vihar:
Konklúzió: Be kell szereznünk néhány tengeri malacot :DD
Üzenek neki Vihar 2012-02-13 12:36
esizkur: Igazából csak a felvetett témára válaszoltam, a dolog természetesen sokkal összetettebb. Bár pontosítanék nem minden esetben a lelkéért kell küzdenie (enyhébb esetekben), pusztán űzi az ártót. Súlyos/halálos betegségnél pedig az 1. számú pont, hogy megbékéltesse a halállal a beteget, utána jöhet csak a többi. A lélek/lelki gondokból fakadó betegségek esetében tehetetlen ha akin segíteni akar, nem akar meggyógyulni. Ezért rá kell "beszélnie" az illetőt a gyógyulásra, hogy elhiggye/lássa, hogy rossz úton jár. Ehhez színjátékokra is szükség van adott esetben. Te sem gyógyulhattál volna meg, ha nincs meg benned az akarat, a tisztánlátás. Ez 100%-ig a te sikered (amihez gratulálok:-), és hidd el nagy teljesítmény, nem mindenki képes erre. A sámán is csak az ajtót nyitja ki, de neked kell belépned.
Amúgy mindannyian küzdünk önmagunk sötét oldalával (én is), de én úgy vagyok vele, hogy az ember nem azért él, hogy mindenben kielégítse a benne lakó állatot. Amióta ember az ember ez a küzdelem jelen van. Sajnos elég egyetlen egyszer elengedni a gyeplőt és csúnya dolgok sülhetnek ki belőle. De ettől nem szabad félni, hanem mindennap tudatosítani magunkban a tényt. És ha tudunk róla, tisztában vagyunk vele mi lakik bennünk, és szorult belénk csöppnyi jóérzés, akkor sosem engedjük ki a világba.
Úgyhogy vigyázz a gondolataidra és hogy mit suttogsz a szélbe;-)

További szép napot és kitartást.

Vihar
Üzenek neki esizkur 2012-02-11 20:56
Vihar: Kedves Vihar!
Szép, szép amit a népmesék tanítanak, de az egész kicsit összetettebb. Betegségnél, a gyógyítandó ember lelkéért küzd a sámán (itt most csak ezt a gyűjtőfogalmat használom), kicsit színjátékot is játszva, ugyanis meg kell előbb az ember tudatát is győzni, hogy itt gyógyítás folyik. Nem kézzelfoghatóak ezek a "lények" , akik ellen fel kell venni a harcot. Egyfajta kivetülések.
A hetes szám is csak egy szó. Lehetett 10 perc, de lehetett napok sora is.
Nos engem a saját gondolatvilágomból származó, a szexust kissé szabatosan értelmező képzelet tartott sokáig "fogva". Szinte állandóan képzelődtem, szövögettem a gondolat-hálót. Az őrület határáig fokozódva, nem a fekete sámán támadása miatt, hanem mert a saját fekete oldalam megpróbált felszínre törni. Nem külső démon (hívhatják Lillithnek, Dévnek, vagy bármi másnak), hanem az én belső, elfojtott énem játszott velem. Magyarul, én magammal küzdöttem, belevonva pár embert is a világomba.
Üzenek neki Vihar 2012-02-08 13:41
Kedves Kám!

Fekete és fehér sámánokat ismer a köztudat és a néphagyomány, de ez általában arra utal, hogy 2 sámán fekete vagy fehér színű állat alakjában küzdött egymással. (farkas, bika, de ismert a piros és kék felosztás is). Ezek a harcok szimbolikusak 7 napig tartanak.
A sámánok (vagy táltosok) az ártó szellemekkel a későbbi néphagyomány szerint boszorkányokkal küzdenek.
Az, hogy a sámán megőrül sokszor, vagyis idegi sérüléseket szenved, az inkább a keleti, sztyeppei sámánizmusban fordul elő. Ennek oka, hogy az afrikai és dél-amerikai sámánizmussal ellentétben (ahol csirkét vagy tengerimalacot áldoznak a szellem elűzésére vagy meggyőzésére) a keleti sámánok maguk álltak ki és próbálták legyőzni az ártó szellemeket, így sokszor megsérültek. Minél több idegi sérülést szenvedtek a harcoktól, gondolom annál inkább esélyük volt megőrülni is.


Üzenek neki Kám 2012-01-14 16:09
Nictuku:
Hááát, a lélek mint olyan sokféle képen behatárolható valami. Főleg a sámánisztikus hagyományokban, ahol többféle lélekről beszélünk, ami egy ember sajátja.
Alapvetően a jóság, vagy rosszaság véleményem szerint nagyon egyszerű dolog, ezt kb mindennap érzékeljük. Jó az, aki jót akar, rossz az, aki rosszat akar.
A mai világban sajnos már az emberek sokszor olyan szinten megzavarodnak, hogy azt sem tudják mi a jó, vagy mi a rossz.
A jó az, amikor szeretetteljes érzelmek, szeretetteljes indítékok által tesszük amit teszünk, valamint jót kívánva.
Rossz az, amikor negatív, összezáró érzelmeknek engedelmeskedve cselekszünk, mint írígység, düh, harag, féltékenység, stb.
A jó érzelmekhez ha úgy tetszik kapcsolhatók bizonyos jó istenségek, míg a negatív érzelmekhez rossz istenségek, vagy démonok.

Üzenek neki Saddie 2012-01-14 00:02
esizkur: "A Jedik fehérek voltak?"
Nem mind...
Üzenek neki Nictuku 2012-01-13 23:10
Halihó!

Még nem jártam itt...de talán még fogok.
Nos igen...a téma : fehér...fekete nade ki tudná megmondani, milyen színű egy lélek? Mert bizony az dönti el, ki hová tartozik és nem más. A lélek,vagy a tudat vagy ösztön...esetleg nevelés van akinek fogalma sincs mit tesz, csak csinálja.
A tettek döntenek mindíg arról, ki milyen utat követ.

Asszem...

Üdv: Nictuku
Üzenek neki esizkur 2012-01-12 21:20
Kám: Szerintem is ez a három típus létezik. Kicsit javítanék a korábbi hozzászólásomon.
A fekete, fehér, csak viszonyítás kérdése. Talán a Csillagok háborújából ismert Sith-ek feketék voltak?
A Jedik fehérek voltak?
Érdekes kérdés.


Üzenek neki Kám 2012-01-04 11:50
esizkur:
Én is vissza estem 6 év után :D Ami a legjobban meglepett, hogy igen, határozottan működik még a nicknevem a fantasztikus jelszó kombómmal.

Hozzászólva a témához 6 év távlatából:
Vannak gonosz, és jó erők. Ezt a mindennapjainkban is tapasztaljuk. Vannak, akik eladják magukat gonosz és aljas erőknek, szellemlényeknek, démonoknak, ami által erőhöz, szerencséhez jutnak.
Mások jó szellemeknek, jó erőknek szolgálnak, nekik adják át magukat, ami által szintén erőhöz, szerencséhez, jutnak, de ez nem mehet végbe csak úgy, ha ő maguk is a jó erőkhöz hasonlókká válnak, mint az, aki a fekete erőknek adta el magát. De míg az előbbiek bukása szörnyű lesz, az utóbbiak boldogságot, békét nyerhetnek.

Ismeretes egy harmadik út is. Mégpedig az, hogy a gyakorló mind a jó, és a rossz erőket felhasználja, de nem kötődik egyik bagázshoz sem. A sámánok nagy része ilyen volt. Autonóm, önálló lény volt, aki tudta hogy védje meg magát egyes erőktől, és hogy használjon fel más erőket. Ha kellett szerződést kötött, ha kellett megbontotta, ha kellett áldozott egy szellemnek és könyörgött hozzá, ha kellett, akkor pedig fenyegette, és védelmezőivel térde kényszerítette. A lényeg azon volt, hogy a kezében futottak össze a szálak, ő volt az irányító, illetve uralta önmagában az erőket, így uralta őket kívül is. A bennünk megjelenő negatív gonosz érzelmekhez szellemosztályok kapcsolódnak. Amennyiben uraljuk a saját negativitásunkat, uraljuk ezen szellemi osztályokat is. Amennyiben egyre jobbá válunk, és tisztábbá, a segítő szellemi létezők, valóban segítők lesznek. Amennyiben már nem csak a rossz, és boldogtalan érzelmeinket uraljuk, hanem uraljuk gondolkodásunkat, a pozitív érzelmeinket is, abban az esetben az ezekhez kötődő istenségek és szellemi lények is szolgálnak minket:)
De így van ez a föld, víz, tűz, levegő, tér elemmel. Amelyiket uraljuk, annak az elemnek a szellemi aspektusát is uraljuk. A nem uralt elem maga a negativitás. Az uralt elem támogató és pozitív, hisz részünké válik. De amennyiben a jó érzelmekhez ragaszkodunk, és kötjük magunkat hozzájuk, ezzel éppen a megjelenésük okát szüntetjük meg, ami a kötetlen tudat.
Üzenek neki Three 2011-10-03 22:06
A megsazállotságról meg annyit,hogy mindnyájan érezzük néha így.De csak a saját belső démonjaink marcangolása.Félelem,szüklátókörüség,gyülölet,kapzsiaság.
A legveszélyesebb démonok.
De nem lehet űzni őket.meg kell tanulnunk együtt élni velük,és amikor kell,elfojtani.
Persze ezt hasonlóan nehéz,mint ösztöneniket.
Üzenek neki Three 2011-10-03 22:00
Történelmileg a szibériai népek fekete sámánjai nem gonoszt jelentettek.Egyszerűen olyan sámánt hívtak így,aki nem fentről,az égből,hanem az alvilágból nyerte erejét.
De szerintem ez nem jelenti azt hogy rosszindulatú lett volna.
Egyszereűen vannak céljaink,vágyaink amikért bármit megtennénk.Nekem is.Nektek is.
Üzenek neki esizkur 2011-05-09 19:04
Asszem, egy kissé elhallgatott ez a téma.
Öt évig "szunnyadtam", éltem az emberi életemet, és bizony rájöttem, hogy én tévedtem. Elfüggönyözött "látással", ha késő is, de elnézést kérek. Igenis itt élnek közöttünk fekete erővel bíró emberkék, és élnek bizony olyanok is, akiket valamilyen fekete lélek "megszállt". Ez utóbbin én is átestem. Mostmár tapasztalattal bírom, milyen is a megszállottság.
Igen, a kérdésre mostmár határozott a válaszom, léteznek fekete sámánok.

1. 2. 3. 4. 5. oldal
Tradíciók, covenek
Programok
Frissítések
    Cikkeinket csak belejentkezett felhasználóink olvashatják!
Könyvek