Főoldal KWHE Hírek Programok Kapcsolat Fórum GYIK
Képtár Wicca adatbázis Cikkek Könyvek Linkek #wicca.hu chat
Belépés
Azonosító:
Jelszó:

Utolsó témák
Hírek
Partnerek
Powered by
nettarhely.hu
Impresszum
Design
Osara LaMort
Program:
WfWx Bt.
Ajánló

Gyakori kérdések a fórumhoz

Ez a FAQ azoknak a kedves látogatóknak szól, akik még nem, vagy csak igen kevesen használták a fórumot. Kérjük, olvassátok el figyelmesen, sok kellemetlenségtől kímél meg, ha tudjátok ezeket az alap ismereteket, mielőtt belekezdtek a fórumozásba!
 1. Ez egy szabad fórum, ahol mindenki elmondhatja a véleményét. A fórumot látogatók mindegyike nyilván saját világnézettel rendelkezik, saját felfogással. Épp ezért nem tartjuk etikusnak, ha a beszélgetők egymásra tesznek lekicsinylő, személyeskedő megjegyzéseket. Vitázni lehet, építő kritikára szükség van, hiszen mindenki azért mondja el a gondolatait, hogy másokkal megossza azokat, és meghallgassa véleményüket. A gondolatot lehet kritizálni.A személyeskedő, piszkálódó, gunyoros megnyilvánulásokat azonban kérjük, mellőzzétek!
 2. Fórumunk igyekszik a vallási és meggyőződési tolerancia nevében működni, így mindenkit megkérnénk, hogy mellőzze bármely vallás, szervezet, életforma, bőrszín, nemi hovatartozás, stb. szapulását, ezért ugyanis mindenképp kimoderálásra kerül a hozzászólás.
 3. A fórumon nem kívánatosak a durva, nyomdafestéket nem tűrő kifejezések.
 4. Kérdéseiteket, megjegyzéseteket kérjük, a megfelelő topicban tegyétek fel. Amennyiben a beszélgetés eltér a topic témájától, nyissatok rá új topicot. Mielőtt új topicot nyittok, kérjük, nézzetek utána, hogy van-e már olyan témában, mivel gyakran előfordul, hogy ugyanarról érdeklődnek, amit már jó velősen kitárgyaltak korábban a régebb óta fórumozók. Ez a fórummal most ismerkedok egyik leggyakoribb figyelmetlensége, kérjük, próbáljatok meg erre koncentrálni, hogy tiszta és áttekinthető maradjon a fórum mások számára is!
 5. Amennyiben "eltűnik" egy topic, akkor valószínűleg át lett helyezve a neki jobban illő címszó alá. Ezeket az áthelyezéseket az erre való topicban a moderátorok folyamatosan jelzik. Ha egy hozzászólás tűnt el, akkor szintén a moderátoroknál lehet érdeklődni, de mielőtt ezt megteszed, kérlek, várj néhány percet türelmesen, néha csupán a rendszer lassú.
 6. Nem támogatjuk az olyan nevek használatát, melyek korábbi mágusok, tudósok, egyéb híres emberek nevei - részleteiben sem. Az ilyen néven regiszráltakat meg fogjuk kérni arra, hogy regisztráljanak más néven. Egyfelől visszélésnek tartjuk mások nevével és tudásával, másfelől az ilyen módon való azonosulás vezélyezteti a személyiség kialakulását, fejlődését. Ugyanezen utóbbi indokból hasonlóan járunk el a különböző "...mester"-es nick-ekkel is.
 7. Csak a fórum rendszeres, visszatérő látogatói tudnak új topicot indítani, a figyelmetlenségből származó rengeteg topicszám miatt. Ha úgy érzed, fontos a mondandód, és nem találtál rá már megfelelő topicot, jelezd a moderátoroknak!
Ide gyűjtöttük azokat a kérdéseket, melyek többször is elhangzottak már, és unos-untalan felteszik újra azok, akik nem vették a fáradságot egy kicsit olvagatni, ismerkedni, mielőtt nekiesnének a billentyűzetnek.
"Én még kezdő vagyok, nem igazán tudom, hogyan fogjak hozzá ehhez az egészhez. Szeretném, ha segitenétek!"
Ez az egyik leggyakoribb beírás. A kezdők számára a következő lehetoségek vannak:
 • Kérdezz konkrétan! ha azt sem tudják, miben segítsenek, mi a kérdés, nem lehet elvárni, hogy ötven oldalas értekezéssel fog valaki meglepni "erről az egészről"....
 • Olvasd el (többek között) a Wicca témában a "Kezdő érdeklődők" topic egészét, rengeteg javaslat van benne, ami már korábban elhangzott hasonló kérdésekre!
 • Olvasd el a Wicca témákban a "Könyvek" topicot, szintén számos javaslattal szolgál arra, hogy mit érdemes olvasni. Az olvasás után már könnyebb konkrét dolgot kérdezni.
 • Böngészd végig a Berkano oldalon található Árnyak újságot, mely rengeteg cikket kínál kezdők és haladók részére egyaránt.
 • Nézd meg a Berkano oldalon található Cikkek/Jegyzetek rovatot, itt szintén találhatsz érdekes írásokat. Sajnos a legtöbb angol nyelven található fent - fordításra szánható plusz szabadidő hiányában -, de sok embernek ez sem jelent problémát.
"Milyen könyveket ajánlotok?"
 • Olvasd el a Wicca témákban a "Könyvek" topicot, rengeteg javaslattal szolgál arra, hogy mit érdemes olvasni.
 • Nézd meg a Menüben található Könyvek menüpontot, könyvajánlókat találhatsz benne, illetve véleményeket az adott könyvről.
 • Ha nem találsz olyan könyvet, ami az érdeklődési területed érinti, akkor kérdezz konkrétan, az adott témához kapcsolódva, vagy nézd meg, annak a témának van-e már saját topicja, és ha igen, akkor ott ajánlottak-e már szakirodalmat.
"... lusta vagyok mindezt végigolvasni..."
Sajnos, ebben az esetben nem lehet elvárni azt, hogy mások még egyszer begépeljék ugyanazt, amit már százszor elmondtak. Amennyiben nem érzed úgy, hogy hajlandó lennél rászánni egy fél délutánt, és átolvasni a válaszokat, akkor érdemes lenne valami mással foglalkoznod. Kitartás és elhatározás nélkül nem lehet komolyan mágiával foglalkozni.
A mai világban szinte lehetetlen, hogy valaki csak egy másik emberre figyeljen, és annak minden apró-cseprő bajában osztozzon. A kérdésekre azonban figyelnek az emberek, és mindig lehet találni segítséget, innen is, onnan is.
"... tele vagyok kérdésekkel, légyszi írjatok, a mailcímem X..."
Kérünk, tedd fel a konkrét kérdéseid a megfelelő topicban! A fórumra beregisztált több ezer ember mindegyikéhez intézve ez a felhívás nem csak azért buta dolog, mert fogalmad sincs arról, hogy ki és mire fog neked válaszolni, hanem azért is, mert ők sem tudják, miről írjanak neked. Másfelől, ha nem veszed a fáradtságot arra, hogy Te keresd meg azokat, akikkel szívesen leveleznél, akkor meglehetősen udvariatlan dolog efféle általános felhívást odalökni úgy, hogy nem ismernek téged, nem tudják, mi érdekel, mennyire gondolod komolyan. A fórum tele van olyan emberekkel, akik kérdeznek, érdeklődnek, utánaolvasnak. Elsősorban nyilván ők kapnak választ, és nem azok, akik csak egy mailcímmel tisztelik meg a fórum látogatóit, aztán várják a sült galambot...
"Tanulni szeretnék, várom leendő mesterem levelét!"
Véleményünk szerint először is nem mester az, aki erre csapot-papot hagyva rárepül az illetőre...
Másodszor, vedd a fáradtságot arra, hogy keress mestert, válassz ki valakit, akit konkrétan meg tudsz kérni arra, hogy foglalkozzon veled. Erre is alkalmas lehet a fórum, ahol meg tudod nézni, kinek a válaszai szimpatikusak, ki az, akivel valóban szeretnél levelezni, beszélgetni.
Harmadszor, az a leendő tanítvány, aki így áll hozzá az egész kérdéshez... nos, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten is.
"Írjatok magatokról és a tapasztalaitokról! Minden érdekel..."
A tapasztalat az, hogy általában ezek a hozzászólások is gyorsan elsüllyednek. A gond ugyanaz: nem volt konkrét kérdés. Egy embernek évtizedek alatt rengeteg tapasztalata felhalmozódhat, ha így általánosan nekiszegeznek egy ilyent, egész könyveket írhatna végig...
"Segítséget kérek!"
Létezik a fórumon egy külön témakör "Segítségkérések" címen (Segítségkérések, probléma, feladat megoldásában... Ha bajba kerülsz!). Ide írhattok be, ha segítséget akartok. Ugyanakkor kérünk, nézzétek meg, hogy milyen témákban kértek már efféle segítséget, mert gyakran ugyanazokra a bajokra nyitnak többen, több helyen új topicot. Ennek semmi értelme, áttekinthetetlenné teszi a fórumot, és a válaszok lehetőségét is csökkenti, ha senki nem bírja kibogarászni, hogy most épp ki és mit kér. Előbb olvasd át tehát, mik voltak már eddig felvetve, és utána csak akkor kezdj új topicot, ha még nem találtál hasonlót.
"Miért nincs chat az oldalon?"
A böngészőfelületes csetek általában nagyon megbízhatatlanok, és szerverfüggőek.
"Hogyan lehetek Wicca?"
Alaposan tanulmányozd át, miről szól ez a vallás. Légy figyelemmel arra, hogy ez egy hit, gondolati rendszer, nem szükséges Wiccának lenned ahhoz, hogy érdeklődj iránta. Csak akkor akarj Wicca lenni, ha valóban, mint vallást is magadénak érzed.
Wicca bárki, aki annak vallja magát.
"Wiccákat keresek!"
Érdemes körülnézned a Menüben, a Wicca adatbázisban, illetve beregisztrálnod magad oda. Városonkénti csoportosításban találhatod azokat az embereket, akik Wiccának vallják magukat, és tudsz nekik privát üzenetet küldeni.
A KWHE rendezvényein is rengeteg, Wiccával foglalkozó vagy érdeklődő ember fordul meg. A táborokban például számos barát lelt már így egymásra. A táborok mindig a Programok között vannak meghirdetve.
"Hogyan csatlakozhatom Wicca közösséghez?" "Hogyan lehetek tagja egy covennek?"
Először meg kell próbálni keresned egy ilyen covent (lásd előző kérdésnél). Ha sikerült felvenned a kapcsolatot egy covennel, akor ők majd elmondják neked, hogy az ő saját covenjüknek mik a belépési feltételei.
A KWHE bármely hivatalos covenjébe az általános belépési feltétel a tagság (tehát csak KWHE-tagok lehetnek coventagok), és a 18. életév betöltése. A többi feltétel covenneként változik.
Figyelem! Mielőtt szeretnél Wicca vallású lenni, komolyan gondolkodj el azon, hogy valóban ezt akarod-e, valóban magadénak vallod-e a Wicca hitrendszerét és elképzeléseit, nem csak múló ötlet-e nálad ez az egész. Nem kell sehová sietni, ráérsz bőven megfontolni a dolgot. Inkább ismerkedj előbb az emberekkel, akár fórumon, akár személyesen biztosítunk rá lehetőséget.
"Mikor leszek igazi Wicca?"
Amikor teljes szíveddel és lelkeddel annak érzed magad. Nincs rá külső követelmény, csak belső.
"Hogyan fejlesszem magam?"
Tanulni lehet személyektől és könyvekből is. Mindkét esetben megvan a veszélye annak, hogy nem elég színvonalas anyagot kapunk. Ezért érdemes minél több könyvet elolvasni. Idôvel az ember ráérez majd, melyik az értékes a számára. Nagyon ajánljuk az idegen nyelvtudás fejlesztését, mert a legtöbb értékes könyv a témában nem jelent meg magyarul, és az ezoterikus könyvkiadás jelenlegi irányvonalát tekintetbe véve, egyhamar nem is várható.
A személyektől való tanulásra a Fórum biztosít lehetőséget. Ha ott megismerkedsz olyannal, akitől szívesen tanulnál, kérdezd meg, el tudna-e vállalni. Előbb azonban alaposan ismerkedj meg mindenkivel, hogy ki tudd választani, ki az, akitől el tudod fogadni a tanítást teljes szíveddel.
"Gyakorolhatja-e a wicca vallást olyan, aki nem beavatott?"
Igen. Nincsenek előírások a Wiccában. Nem Te vagy a vallásért, hanem az létezik érted. A Wicca vallása szerint teremtmények vannak, a természet részei, nem jobbak, nem rosszabbak, nincs közöttük különbség, csak az, hogy mindenki más és más egyéniség. Az pedig, hogy az Isteni Pár felé hogyan "számol el" valaki azzal, hogy miként gyakorolja a vallását, beavatottként-e vagy sem... ez csak rá tartozik.
"Miért kell a beavatás?"
Nem kell feltétlenül. Természetesen beavatás nélkül is Wicca mindenki, aki annak vallja magát. A beavatás lehet személyes is, amikor az adott valaki kapcsolatba lép az Isteni Párral, nem kell hozzá egyetlen kívülálló ember sem. Az avatott Wicca egy magasabb fokozatot jelent. Az avatás energiaszintet emelhet és tisztít. Emellett a Beavatás jelképezhet valamely csoportba való belépést is. Tehát, ha valaki coven tagja akar lenni, akkor szükséges hozzá a covenbe való beavatás (és persze azok a személyek, akik képesek őt beavatni), de magányosan éppolyan teljességgel Wicca valaki, mint a csoportos Wiccák.
"Nem akarok csoporthoz tartozni, kaphatok-e beavatást?" "Mi az önavatás?"
Ezekről a kérdésekrol szól a "Beavatás, önbeavatás" című topic, ahol nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is kifejtésre került, hogy mit takarnak ezek a fogalmak.
"Mikor lesz valaki készen az avatásra?"
Ez attól függ, milyen avatásról beszélünk. Az egyszerű Wicca avatásra tulajdonképp mindenki készen áll, aki komolyan gondolja, hogy ő Wicca vallású, hiszen ezzel "csak" felajánlja magát az isteneknek. A "magasabb szintű" avatásoknál viszont az avatandónak bizonyságot kell adnia tudásáról, értelmi és érzelmi érettségérol (ezekre nem lehet pontos definíciókat meghatározni, egyéni elbírálás alá esik) - ez már a "Pap/Papnő" szint, mikor az illető már nem EGY vallásos emberként definiálja magát, hanem ELSŐSORBAN vallásos emberként.
"Melyik a legjobb, Wiccáról szóló könyv?"
Nem gondoljuk, hogy létezne legjobb, hiszen a Wicca az egyénekhez szól, és minden egyéniségnek más és más út áll ezen belül közelebb. Először mindenképp Cunningham "Wicca" c. könyvét ajánlanánk, vagy Bucklandtől a "Boszorkányság nagykönyvét". Mindkét könyvnek vannak hibái, de a Cunningham könyv szemlélete jobb abból a szempontból, hogy rávilágít arra: a mágiában és a Wiccában nincsenek rögzített, megváltoztathatatlan, kötelező érvényű formák, hanem mindenkinek meg kell találnia azokat a módszereket, amik a számára a legjobban muködnek. Tehát nincs olyan, hogy valamit így vagy úgy "kell" csinálni. A leírt rituálék is sokkal lazábbak és egyszerűbbek, ezért kevésbbé juthat az ember arra a téves felismerésre, hogy bizonyos apró részletek feltétlenül szükségesek egy rituálé során. A Cunningham könyv által közvetített ismeretanyag viszont elég kevés, és nagyot téved valaki, ha azt hiszi, hogy ha azt elolvasta, akkor már mindent tud. Ebbôl a szempontból előnyösebb a Buckland könyv, mert az sok mindennel foglalkozik (pl. számmisztika, asztrológia, gyógyítás...), így az olvasója érzékelheti, milyen fontos dolog egy Wicca számára, hogy minnél több okkult és ezoterikus területtel megismerkedjen. Viszont ha ezt szem elôtt tartjuk, akkor érdemesebb a Cunningham könyvet elolvasni, és utána a speciális ismereteket az adott területekkel komolyabban foglalkozó könyvekbôl megszerezni. Pl. asztrológiát inkább asztrológiakönyvből tanuljunk, mint a Boszorkányság nagykönyvéből...
"Boszi akarok lenni..."
A Wicca és a boszorkányság nem ugyanaz. Ebből a szempontból két helyen is tudsz tájékozódni:
"Szerintetek a Wicca a legjobb vallás/legjobb út?"
Nem. Úgy gondoljuk, hogy minden vallás egyformán tökéletes, pusztán arról van szó, hogy a Wicca vallás számunkra (akik ezt választottuk) a legmegfelelőbb. Úgy gondoljuk, a vallások egy emberi, háromdimenziós gondolkodásra próbálnak lefordítani valami olyat, amely felfoghatatlan. Így mindegyik igaz és helyes bizonyos szempontból, más szempontból azonban mindegyik helytelen. Mindenki találja meg a saját válaszait.
Senkit nem óhajtunk megtéríteni, meggyőzni arról, hogy ez az egyetlen helyes és üdvözítő út, de akit érdekel, szívesen válaszolunk a kérdéseire.
"Hol lehet beszerezni az Árnyak könyvét?" "Mit tartalmaz az Árnyak könyve?"
Attól függ, melyiket. Minden wiccának és minden covennek van grimoire-ja (varázskönyve), melybe saját rituáléit, receptjeit írja. Ez a gyakorlat során folyamatosan bővül, vastagszik. A hagyományos wiccák kézzel írják grimoire-jukat, de ma már elterjedtek a géppel írott változatok is.
Ugyanakkor a neten közkézen forognak híres Wiccák grimoire-jai is. A legismertebb ezek közül a Gardner-féle változat. A másik az Alex Sanders-féle gyűjtés, ez utóbbi a Berkano oldalról is letölthető a Cikkek/Jegyzetek Wicca rovatából.
Érdemes az Árnyak Könyvét a Wicca alap tanításaival kezdeni, az istenségfogalmakkal és a hitvallással, majd utána következhetnek az ünnepek leírásai, az imák, a különböző gyakorlati mágiák, varázsigék, szimbólumok. Bele kerülhetnek az álmok, az egyes végrehajtott rítusok pontosan dokumentálva, esetleg valami hosszabb, több részből álló rítussorozat feljegyzései, amikre később még szükség lehet. A coven grimoire-ja természetesen tartalmazza a tagok neveit, fokozatait, avatásait, dátumokkal együtt.
"Miért foglalkoznak a Wiccák ennyi mindennel? A Wiccák mindig összeollóznak dolgokat, összeszednek minden "vackot", nincs egységes rendszerük, stb...."
A Wicca egy vallás. Semmi köze ahhoz, hogy a vallás gyakorlója milyen mágiaforma iránt érdeklődik. Sőt, úgy gondoljuk, hogy a Wiccának nem is kötelező a mágia gyakorlása (azon túl, hogy maga a Wicca ünnep, mint szimbolikus rituáléforma, mágiagyakorlásnak tekinthető).
Úgy véljük, hogy oldalunkon minden tájékoztatást érdemes megadni a legkülönbözőbb tradíciókkal kapcsolatban. Véleményünk szerint sokkal veszélyesebb a beszűkült látókör, mint az, hogy ha valaki törekszik ismereteinek bővítésére. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy mindenki mindennel foglalkozik. Így viszont tud válogatni a palettáról, hogy mik azok a témák, melyeket utána mélyebb kutatásra érdemesnek tart.
"Hogyan kell szerelmi kötést készíteni?" "Mi az a szerelmi kötés?"
Erre a gyakran felmerülő témára létezik egy topic, "Szerelmi mágia" címmel, ahol már nagyon lerágták ezt a csontot. Olvasd előbb végig, és ha nem találtál választ a felmerült kérdésekre, csak akkor kezdj új gondolatsorba.
Egyben biztos lehetsz: egyetlen Wicca sem fog elvállalni semmilyen szerelmi kötés létrehozását. A szabad akarat bárminemű korlátozása, akadályozása, megváltoztatása súlyosan ütközik hitvallásunkkal.
"Hol szerezhetem be az eszközöket?"
Erre is létezik külön topic, a Kitekintő rovatban, egyből kettő is. Az egyik a "Hogyan szerezzük be a "kellékeket"?, a másik a Ruhák, cipők, ilyesmik címen fut.
"Hogyan idézzek szellemet?" "Tényleg olyan veszélyes a szellemidézés?"
Ez is egy gyakori kérdés. A hozzá tartozó topic "A Más síkok lényei" témában található: Szellemidézés néven.
"Meg vagyok átkozva, mit tegyek?"
Ha átok van rajtad, vagy ismerosödön, két lehetőséged van:
 • az előnyösebb/biztosabb, hogy keresel valaki hozzáértőt, aki leszedi,
 • a másik lehetőség, hogy megpróbálod magad megszüntetni. Egy lehetséges példa: Fogj egy gyertyát, kösd át fekete cérnával, oly módon, hogy nyolc "gyűrűt" alkosson a gyertya hosszán. Vasárnap vagy kedden gyújtsd meg a gyertyát, és hagyd végigégni. Ahogy a gyertya "kiszabadul" a cérnából, úgy tűnik el a rontás is.
Amennyiben komolyabb hozzáértőre van szükség, akkor írj privát üzenetet Saddie-nek. Ebben pontosan írd le, hogy mi a problémád, mióta van, ki a "gyanúsított", stb. Privát üzenetet csak regisztrált felhasználó írhat.
"Meg akarok átkozni valakit, mit tegyek?"
Soha nem éri meg senkit sem megátkozni, sem rontani. Amennyiben valakivel bajod van, egyszerűbb és üdvösebb végiggondolni, hogy az adott illető azt, amit csinál, miért teszi; és ha lehetőség van rá, személyesen megbeszélni vele, amennyiben ez nem egy opció, akkor meditációban (kezdőknek: "képzeletben") magunk elé idézni, és ebben az állapotban elmagyarázni neki, hogy mi a bajod vele, és hogyan gondolod rá a közös, konstruktív megoldást. Ez utóbbi esetben a tudatalattid közvetíti az információt a közös tudatalattinak, ahonnan az illető saját tudatalattija megkapja azt. A technika meglepően hatékony.
"Fehér/fekete mágiát akarok tanulni...." "Ti foglalkoztok-e a sötét oldallal?" "Jó boszi akarok lenni..." "Kísértett-e már meg a gonosz?" stb.
Véleményünk szerint olyan, hogy fekete vagy fehér mágia, nem létezik. Egy kés sem "fekete kés", ha ölnek vele, ahogy nem "fehér kés", ha kenyeret kennek. Ugyanígy nem létezik jó és rossz/gonosz sem, csak az adott egyén szempontjából.
Létezik azonban jóindulat és rosszakarat, melyek nem magát a cselekedetet, hanem a szándékot írják le. A mágia önmagában csak egy eszköz, és független attól, hogy mire használják.
"Mit jelent az, ha megálmodtam, hogy...?"
Az álmok többsége a félelmekből ered, illetve azokból a tudatalatti vágyakból, érzelmekből, melyeket az agy ilyen módon kompenzál. A valódi jósálmok nagyon ritkák. Sokkal valószínűbb, hogy egyszerű feldolgozási folyamattal van dolgunk. Ezért, mielőtt "álomfejtést" kérsz, gondold át alaposan, hogy mostanában milyen hatások értek, kikkel beszélgettél a gondjaidról, és ezek a hatások, válaszok mennyiben hozhattak fel a tudatalattidból egy ilyen álmot - mert akkor a magyarázat mindössze ennyi.
Tradíciók, covenek
Programok
Frissítések
  Cikkeinket csak belejentkezett felhasználóink olvashatják!
Könyvek